Kvalitetna i uravnotežena prehrana treba sadržavati ugljikohidrate, proteine i masti. Ovisno o tome želite li smršavjeti ili održavati tjelesnu težinu, ove nutrijente trebate unositi u određenim omjerima. Mirna Trumbetaš dipl.ing. nutricionistica iz Centra za pravilnu i uravnoteženu prehranu Nutriteka otkrila nam je omjere uz koje se mršavi.
"Omjeri hranjivih tvari iznose za proteine ili bjelančevine od 10 do 15%, masti od 20 do 35% od čega zasićenih 10% te ugljikohidrata od 45 do 60% cjelokupnog dnevnog unosa. Ovako su omjeri postavljeni zato što su ugljikohidrati važni za trenutnu energiju, masti nam trebaju za rad mozga, stanica, hormona, dok nam bjelančevine izgrađuju i obnavljaju organizam", objašnjava nutricionistica.
Mirna Trumbetaš
Naglašava kako nam uglavnom prehrana treba biti cjelovita pri čemu su zastupljene sve hranjive tvari u navedenim omjerima. Kada govori o smanjenju tjelesne težine tada je jedno pravilo, a to je da potrošnja mora biti veća od unosa. Ono što je iznimno važno, kaže nutricionistica, to su količine, dakle ako smo na redukcijskoj dijeti jest ćemo isti postotak hranjivih tvari u energetskom unosu od oko 1300kcal, dok ćemo kod održavanja tjelesne težine energetski unos biti 1500 do 1800kcal za žene ili 2100 do 2500kcal za muškarce što naravno varira ovisno o dobi, poslu koji obavljamo te tjelesnoj aktivnosti.
Omjeri se tada mogu malo povećati u korist ugljikohidrata i masti, a trebalo bi smanjiti proteine. Naravno, ako želimo smršavjeti tada omjere proteina možemo nešto povećati, dok omjere masti i ugljikohidrata treba staviti na donju granicu, no nikako ispod navedenog jer sve hranjive tvari trebaju biti uključene upravo u navedenom rasponu.
Nutricionistica navodi primjer redukcijskog jelovnika od oko 1100kcal, u kojem ima oko 22% bjelančevina, 23% masti te 55% ugljikohidrata. Svi obroci su pojedinačni osim variva od leće za koji je predviđeno serviranje od 250 grama.
Jelovnik
Zobena kaša s bananom
50 g zobenih pahuljica 50
100 ml mlijeka
2 g cimeta
100 g banane
Fritata od jaja I špinata
1 jaje
40 ml mlijeka
100 g špinata
5 g parmezana
Salata
200 g zelene salate
5 ml ulja
5 ml octa
70 g kruha
Varivo od leće
10 g ulja
10 g češnjaka
100 g mrkve
10 g peršina
10 g celera
400 g leće
Pileća salata
60 g piletine
50 g kukuruza u zrnu
100 g mahuna
10 ml maslinova ulja
10 g češnjaka
Tanja Friš
Foto: Pexels i arhiva Fashion.hr
Objavljeno: 13.05.2016. u 13:00