PREHRANA

Ozbiljni ste oko mršavljenja? Pratite ovih 5 pravila!

Pravila koja zlata vrijede

Fit prehrana 
Želite izgubiti pokoju kilu viška, a niste spremni ići na dijetu? Vrijeme je da u svoju svakodnevnu rutinu uvrstite pet zlatnih pravila koja će vam pomoći ne samo u mršavljenju nego i u usvajanju zdravih prehrambenih navika. 

Ne preskačite doručak
Preskakanje doručka je jedna od najveći pogreški koju možete napraviti. Zdravi doručak potiče vaš metabolizam što znači da će tijekom dana raditi brže. Birajte doručak koji je bogat proteinima koji će vam pružiti potrebnu energiju. Također uvrstite i vlakna koja će vas zasititi.

Morate napraviti promjenu kako biste vidjeli promjenu
Ako želite izgubiti kilograme, a ne idete na dijetu, morate u svoje redovite prehrambene navike uvrstiti promjene. Jednostavno ne možete svaki dan navečer jesti slatko ili se ubijati u fast food hrani. Zdrave prehrambene navike morate uvrstiti na redoviti dnevni red, a slatki i fast food izleti moraju biti rijetkost. Držite se pravila 80/20 – 80% ishrane treba biti uravnoteženo i zdravo, dok onih 20% mogu biti čisti užici za nepce.

Zdrava hrana ne znači da možete jesti u neograničenim količinama
Orasi, maslac od kikirikija, avokado, batat, sok od naranče i smeđa riža – sve su to zdrave namirnice, ali to ne znači da u sebi ne sadržavaju kalorije. Bez obzira koliko zdrave bile namirnice, ipak trebate paziti na njihovu količinu.
 
Fit prehrana
Gubitak kalorija je čista matematika
Ako želite izgubiti kalorije treba se držati jednostavne računice: ako želite izgubiti oko pola kilograma u tjedan dana, dnevno morate potrošiti oko 500 kalorija. To znači, ako potrošite tijekom treninga 250 kalorija, jednak broj kalorija morate smanjiti tijekom unosa hrane.

Nema povratka na staro
Zdrave prehrambene navike treba zadržati jer se u protivnome lako vraćate na ono staro – pri tome mislimo na povratak izgubljenih kilograma. Upravo male promjene koje činite tijekom dana garantiraju njihovo dugoročno pridržavanje. Dijete uvijek imaju veći rizik da rezultati neće trajati dugo.

M.D.
Foto: Pexels
Objavljeno: 16.05.2016. u 13:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p