VJEŽBANJE

Promoviraju li plus size modeli nezdravu debljinu?

Zdrave obline ili promocija nezdravih navika?
ashley graham
P
lus size
model Ashley Graham napadnuta je da promovira nezdrav izgled svojim tijelom i oblinama, a to pitanje stalno se iznova nameće u medijima kada se radi o modelima nestandardnih konfekcijskih veličina. Od nutricionistice dipl. ing. preh. teh. Nataše Šoštarić doznali smo jesu li zaista plus size modeli nezdrave težine te o čemu to ovisi.  

Ženama se godinama intenzivno putem medija nameće svojevrsni ideal ljepote koji promiče ekstremnu mršavost kao oblik tijela kojem bismo trebali težiti, a u posljednje vrijeme sve se više promovira druga strana medalje, plus size modeli. Ideal ljepote se kroz povijest znatno mijenjao. U povijesti su znak ženske plodnosti i ljepote bile obline, a takav oblik tijela bi se danas smatrao rubom pretilosti. S promjenama ideala ljepote na površinu uvijek isplivaju i nove promotorice trendova ljepote.

ashley graham

"Plus size modeli nisu zdravi"

Ashley Graham osoba je koja ruši tabue. Ona je prvi plus size model koji je krasio naslovnicu magazina Sports Illustrated u bikini izdanju te se konstantno zalaže za prihvaćanje zdravih ženskih oblina i nestandardnih veličina. Cheryl Teigs, 68-godišnji bivši model za kupaće kostime izjavila je kako ne voli pričati o plus size modelima s privlačnim i pozitivnim prizvukom jer smatra kako bi svačiji struk trebao biti manji od 90 centimetara. Tvrdi kako je to rekao dr. Oz i ona se toga pridržava. Smatra kako plus size modeli nisu zdravi. Kaže kako Ashley ima predivno i lijepo lice, ali smatra kako njena težina dugoročno nije zdrava.

Nutricionistica kaže kako tjelesna građa i težina ovise o nizu čimbenika kao što su visina i genetsko nasljeđe. Napominje kako je jednako pogrešno promicati ideal tijela koji je pothranjen ili koji je znatno preuhranjen. Naglasila je kako je svaka osoba jedinstvena i s time na umu trebali bismo prihvatiti vlastito tijelo, a zdravu tjelesnu težinu regulirati uvođenjem pravilne prehrane i redovite tjelovježbe te se osvrnula na rastući trend plus size žena i djevojaka.

ashley graham                                                                   Ashley Graham

Ekstremna preuhranjenost

"Kao odgovor promicanju kulta mršavosti, žene diljem svijeta počele su promicati prihvaćanje ekstremne preuhranjenosti kao jednako 'zdrave' opcije, no zabrinjavajuće je što neke ne primjenjuju niti pravilnu prehranu niti se bave tjelesnom aktivnošću, dapače, hrane svoje tijelo nepoželjnim namirnicama i odabrale su 'lakšu' opciju od promjene načina života. Niti jedan ekstrem nije poželjan te je pretilost jednako opasna po zdravlje kao i pothranjenost", objašnjava Nataša.

Poznato je da pretilost povećava rizik od obolijevanja od niza kroničnih bolesti poput dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja i osteoartritisa, dok pothranjenost vodi do iscrpljivanja organizma i povezuje se bolestima poput anemije, osteomalacije i osteoporoze koje su posljedica nedostatka ključnih nutrijenata u organizmu.

Clémentine Desseaux                                                             Clémentine Desseaux                   

Obline i oblik tijela nisu isto što i debljina

Što se konkretnog slučaja tiče, nutricionistica objašnjava da ako promotrimo plus size modele slične težine i konstitucije onoj Ashley Graham, one bi svojim proporcijama pripadale u skupinu osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, a ne onima za pretilost. Kaže kako je važno naglasiti da velike obline nužno ne znače pretilost. Objašnjava kako je potrebno utvrditi imaju li takve osobe stvarno prekomjerne količine masnoća da bismo mogli utvrditi je li njihov oblik tijela stvarno povećava rizik od obolijevanja od kroničnih bolesti, a isto vrijedi za osobe koje djeluju pothranjeno.

"Plus size model od 90 kilograma koji ima visinu 175 centimetara (BMI 29) pripada gornjoj granici indeksa tjelesne mase za prekomjernu tjelesnu masu. Isto tako, standardni model od 50 kilograma i visine od 175 centimetara (BMI 16) pripada donjoj granici pothranjenosti", kaže Nataša.

Iskra Lawrence                                                               Iskra Lawrence

Izgled može zavarati

Dodaje kako je potrebno promicati načela pravilne prehrane i bavljenja tjelesnom aktivnošću, a samo tako ćemo se osjećati dobro u vlastitoj koži, biti ćemo zdravi i naše tijelo će izgledati najbolje što može. Kaže kako je prihvaćanje samog sebe ključno, no treba se osvijestiti da je potrebno učiniti više za sebe, a ne samo odustati jer nismo iz prve uspjeli. S time na umu, naglašava kako bi i plus size modeli i skinny size modeli trebali promicati uravnoteženu prehranu i tjelovježbu kao ključ svog izgleda.

Na kraju jedino možemo zaključiti kako je potpuno pogrešno procjenjivati zdravlje neke osobe na temelju njihovog izgleda. Trebamo prihvačati raznolikosti u kojem god obliku one bile, jer nismo svi isti. Oblik tijela i veličine oblina nikako nam ne mogu biti mjerilo za to je li netko pretio ili nije jer za to postoje drugi parametri. Svatko ipak poznaje svoje tijelo najbolje i dok nismo bolesno mršavi ili bolesno pretili nitko se ne bi trebao petljati u izgled tuđeg tijela jer zaista po nečijem izgledu u kupaćem kostimu ne možemo procijeniti što mu piše u zdravstvenom kartonu.  

Tanja Konjevod
Foto: Instagram

Objavljeno: 27.10.2016. u 13:59

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p