PREHRANA

Sastojci koji vaš smoothie pretvaraju u nezdravi napitak

Ove sastojke ne stavljajte u svoj smoothie

smoothie

Iako kod kuće pripremljeni smoothieji obično slove kao zdravi napitci, ako u njih stavimo određene namirnice možemo im drastičnu smanjiti kvalitetu i dodati prazne kalorije. Naravno ne govorimo tu o očitim namirnicama za koje znamo da nisu zdrave, već onim neočekivanima.

Domaći smoothieji odličan su i zdrav napitak koji može zamijeniti obrok, ali i biti poslastica poslije ručka. Ako su dobro napravljeni odličan su izvor proteina i zdravih nutrijenata, ali dodavanjem određenih namirnica mogu postati tekuća kalorijska bomba. S obzirom na to da su u tekućem stanju, nećete ni primijetiti da imaju velik broj kalorija pa ako pazite na težinu, to bi vam moglo odmoći. Doznajte kojih šest namirnica ne biste smjeli stavljati u svoj smoothie ako želite da ostane na zdravoj strani.

smoothie 
Voćni jogurt prepun je šećera i umjetnih aroma pa vašem smoothieju može donijeti prazne bespotrebne kalorije. Uzimajte one bez okusa i s 2 posto masti, a također možete posegnuti i za grčkom verzijom. Iako su proteinski prahovi dobri sami po sebi, u smoothiejima za njih ne bi trebalo biti mjesta jer će vašem napitku dodati prazne kalorije, a ako se pravilno hranite, već bi običnim namirnicama trebali unositi dovoljno proteina.
 
Mlijeko je također još jedan zabranjeni sastojak svakog zdravog smoothieja. U zelenim smoothiejima mlijeko sprječava apsorpciju željeza iz lišća kelja ili špinata. Umjesto mlijeka, u zelenim verzijama koristite vodu ili kokosovu voda, a sve vrste mlijeka poput bademovog ili sojinog čuvajte za voćne smoothieje. Kokosovo ulje, iako zdravo, nije preporučljivo stavljati u smoothieje jer samo jedna žlica sadrži 12 grama zasićenih masti i čak 120 kalorija, a ne želite da vaš smoothie bude kalorijska bomba.
 
smoothie 
Još jedan zabranjeni sastojak mora vam biti i med. Iako je on prirodni šećer i dalje je to šećer. Jedna žlica sadrži 17 grama šećera, gotovo jednako kao kockica tamne čokolade. Zeleno povrće u prahu koje možete kupiti u odjelima zdrave prehrane nemojte stavljati u svoj smoothieje. Ako želite zeleno povrće, koristite ga svježeg.
 
T.K.
Foto: Pinterest
Objavljeno: 03.08.2016. u 14:21

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p