PREHRANA

Skandinavska dijeta: najjednostavniji način za gubitak kilograma

Dijeta o kojoj svi pričaju!

Proljeće sa sobom donosi pregršt promjena koje su već vidljive na našim ulicama, no pored promjena unutar samog ormara, pravo je vrijeme da se one primijete i na našim jelovnicima. Iako je Mediteranska dijeta poprilično popularna na našim prostorima, s trona bi ju vrlo brzo mogla skinuti Skandinavska dijeta, koja zbog svojih namirnica teško da i možemo nazvati dijetom!

Postići idealnu tjelesnu težinu poprilično je veliki izazov. Svaki profesionalni sportaš potvrdit će onu poznatu izjavu kako je za mršavljenje presudna pravilna prehrana, pa tek onda tjelovježba, no svatko tko je barem jednom pokušao pridržavati se nešto zdravijeg jelovnika, zna koliko je teško odoljeti svakodnevnim kušnjama. Mijenjati nezdrave navike puno je teže nego odraditi nešto teži trening, ali to zaista ne mora biti tako ako se na vašem tanjuru pronađe dijeta za koju teško da ju možemo tako i nazvati. Kako bi skinuli višak kilograma zaista nije nužno gledati u poluprazan tanjur na kojem se nalaze sve mrske namirnice, a pravi dokaz tome je i Skandinavska dijeta. Suzy Wengel autorica je knjige 'The Scandi Sense Diet', a čiji je fokus stavljen na smanjenje nezdravih ugljikohidrata i mliječnih proizvoda kako bi se prednost dala drugim skupinama hrane.

Ovakav način prehrane uključuje 4 'šake' namirnica: bjelančevine, zdrave ugljikohidrate, povrće i jednu malu žličicu masnoća. Voće, sjemenke, plodovi mora, nemasno meso, sirevi i jaja konzumiraju se u manjim količinama, dok se vlakna konzumiraju u nešto većim količinama. Dakle, nije riječ o restriktivnoj dijeti jer se praktički sva hrana može konzumirati, no važno je pridržavati se njezine količine. Tako kada je voće u pitanju, prednost imaju crveni plodovi kao što su borovnice, kupine, jagode, dok kod povrća je ono lisnato neophodno, a od korjenastog povrća se preporučuje mrkva, brokula i repa.

Nadalje, prednost imaju ribe koje možete pronaći u nordijskim zemljama poput lososa, skuša ili bakalara, dok mahunarke možete konzumirati baš sve. Bez obzira na to što je ova dijeta zaista efikasna, da bi u potpunosti oblikovali svoje tijelo potrebno je uvrstiti u svoj raspored i vježbanje, no ono će znatno biti olakšano s ovako kvalitetnim namirnicama koje našem tijelu pružaju potrebnu energiju!

@sarahs_day


Foto: Instagram, Unsplash
Objavljeno: 02.04.2019. u 15:58
Tagovi: dijete, fitness, dijeta

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p