PREHRANA

Što se dogodi s našim tijelom kada prestanemo unositi šećer?

Benefiti koji će vas iznenaditi

Često se za šećer kaže kako je tihi ubojica jer su brojne bolesti modernog doba povezane upravo s ovom omiljenom namirnicom. Šećer možemo pronaći u gotovo svim proizvodima te ga redovito konzumiramo unatoč njegovoj štetnosti za naš organizam. No, kako bi se naše tijelo ponašalo kada bi se barem na neko vrijeme pozdravili s ovom ukusnom, ali beskorisnom namirnicom, saznajte u nastavku!

Iako smo sigurni kako ste početkom nove godine okrenuli novi list u svome životu kada su kvalitetnije namirnice u pitanju, šećer je sastojak koji je zaista teško izbjeći. Osim što njegovim unosom dobivamo na težini, zbog povećanog konzumiranja šećera raste rizik od dijabetesa te brojnih kardiovaskularnih bolesti. Također se ispostavilo da šećer ima veliki utjecaj na ubrzano starenje te da je suučesnik u stvaranju toliko neželjenih bora. Nadalje, šećer spada u skupinu namirnica koja nam je dostupna na svakom koraku te se nalazi uglavnom u svim omiljenim proizvodima. Osim što je sveprisutna, istovremeno je i namirnica od koje naše tijelo nema apsolutno nikakve koristi, pa ju tako 'odlaže' sa strane i pretvara u masti koje kasnije nazivamo - višak kilograma.

Šećer je div u svijetu loših ugljikohidrata, a prestanak njegovog konzumiranja izaziva iste simptome kao i kod brojnih apstinencijskih kriza, npr. znojenje, drhtanje, razdražljivost isl. Prestanak njegovog konzumiranja je težak kao i kod svake druge navike, ali motivacija i dobra organizacija uvelike olakšavaju taj proces. Kada osjetite pad energije uvijek ju možete potražiti u prirodi, točnije u voću koje će zadovoljiti vašu žudnju za slatkim. 72 sata nakon što ste prestali s unosom šećera možete primijetiti prve promjene na vašem tijelu. Koža je blistavija, ten ujednačeniji, a nakon mjesec dana osjetite kako se vaše tijelo mijenja. Prirodni gubitak težine nagrada je za vašu dosljednost, kao i nestanak akni te ukupnog rizika od raznih bolesti, stoga sljedeći put kada navalite na svoju drugu vrećicu s bombonima, razmislite o tome koliko vam je kvaliteta vašeg života zapravo važna!

Foto: Unsplash
Objavljeno: 09.01.2019. u 12:14
Tagovi: fitness

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p