PREHRANA

Trikovi za ubrzanje metabolizma

Potaknite sagorijevanje masnoća

 
Možda ste naslijedili sporiji metabolizam, no niste zbog toga osuđeni na debljinu. Postoji nekoliko tehnika uz čiju je pomoć moguće ubrzati sagorijevanje kalorija, osobito ako se malo pokrenete. Mirna Trumbetaš dipl.ing. nutricionistica iz Centra za pravilnu i uravnoteženu prehranu Nutriteka dala nam je super trikove uz koje će se vaš metabolizam ubrzati. 
 
Nutricionistica objašnjava kako je najvažnije za povećanje bazalnog metabolizam, a samim time i sagorijevanja energije povećanje mišićnog tkiva u organizmu jer ono troši više energije nego masno tkivo.

 Mirna Trumbetaš

"Starenjem se metabolizam usporava stoga bi bilo najbolje da smo što više tjelesno aktivni. To mogu biti uobičajene svakodnevne radnje poput hodanja ili vožnje biciklom na posao, korištenje stepenica umjesto lifta do različitih vrsta individualnog ili grupnog treninga poput hodanja, trčanja, aerobika ili pilatesa za žene ili nogometa za muškarce", rekla je Mirna.
  
 
Dodala je kako bazalni metabolizam usporava i gladovanje te nedovoljan unos energije u organizam, stoga ne treba eksperimentirati s dijetama jer one također dovode do usporavanja metabolizam. Dakle najbolji savjet za ubrzanje metabolizam je redovito dnevno kretanje, redovita tjelovježba i raznovrsna, umjerena i kvalitetna prehrana.

  
Top 3 namirnice za ubrzanje metabolizma
Kokosovo ulje - Ulje od kokosa bogato je trigliceridima koje vaše tijelo inače koristi za energiju. Dokazano je da brzo sagorijeva masti u području trbuha i ubrzava metabolizam pa ga uključite u svoju prehranu.

Cimet - Ovaj aromatičan začin pomaže da se glukoza brže kreće u stanicama te da se brže sagorijevaju kalorije. Morate konzumirati najmanje četvrtinu jedne žlice cimeta kako bi osjetili ubrzanje metabolizma. Najbrži način da ga svaki dan unesete je da napravite neki napitak od cimeta poput smoothija ili shakea.

Chia sjemenke - Riznica bogata omega-3 masnim kiselinama, prehrambenim vlaknima i proteinom, a smanjuju apetit, ubrzavaju rad metabolizma, i aktiviraju glikogen koji je važan za sagorijevanje masti. Trik je potopiti ih na 15 minuta u vodu, jedite ih kao puding ili sa zobenom kašom jer će vas zasititi, a prava su poslastica.
 
Tanja Friš
Foto: Pexels i vlasništvo Mirne Trumbetaš
Objavljeno: 04.03.2016. u 12:39

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p