PREHRANA

Koje namirnice sadrže najviše vlakana?

Sve prednosti prehrambenih vlakana

Većina nas čula je za važnost prehrambenih vlakana za probavu, ali možda nam je promaklo kako točno djeluju i koje sve benefite donose za naš organizam. Pričali smo s dipl. ing. nutricionisticom Marijom Andrijašević koja nam je objasnila. 

 
Vlakna su vanjski sloj žitarica ili biljaka te se ona ne mogu probaviti u probavnom traktu. Ona su zapravo ugljikohidrati prisutni u biljkama koja se ne probavljaju u probavnom sustavu. Da bismo potpuno razumjeli ulogu vlakana, trebamo znati da postoje dvije vrste prehrambenih vlakana, topiva i netopiva. Topiva vlakna u dodiru s vodom stvaraju želatinastu masu, koja privlači mnoge štetne tvari te šećere i masnoće iz hrane. Netopiva vlakna iznimno su važna za crijeva. Potiču pražnjenje crijeva i čuvaju zdravlje probavnog sustava pomažući mu da se što prije riješi štetnih tvari
 
 Marija Andrijašević
 
"Prehrana bogata vlaknima ima brojne prednosti jer vlakna smanjuju rizik od srčanih i moždanih udara, kao i dijabetesa tipa 2. Također mogu pomoći i kod snižavanja razine kolesterola u krvi i smanjiti rizik od raka debelog crijeva i raka dojke", objasnila je nutricionistica i dodala kako postoje i djelomično topiva vlakna koja naročito pomažu kod dijabetesa tipa 1 i 2, a to su proizvodi od zobi, psilijum i pektin.
 
Dijetalna vlakna obuhvaćaju širi termin nego sama riječ vlakna. Ona omekšavaju hranu pa se ona lakše probavlja kroz crijeva. Nutricionistica navodi kako se najveći dio dijetalnih vlakana ne apsorbira i ne probavlja već ostaju unutar crijeva gdje utječu na probavu drugih nutrijenata te utječu na konzistenciju stolice. Koliko vlakna utječu na kvalitetu probave, razlikuje se od osobe do osobe. Nutricionistica naglašava da iako vlakna utječu na probavu i na bolju peristaltiku crijeva ona nikako nisu laksativ. Najčešća dijetalna vlakna možemo pronaći u pšeničnim mekinjama, voću i povrću te se preporučuju kod problema kao što su konstipacija, hemoroidi i kronična dijareja.

 
"Ako jedete namirnice bogate vlaknima, dulje ćete se osjećati sitima, pri čemu je važno u organizam unositi dovoljno tekućine. Vlakna također omogućuju bolju probavu i mogu prevenirati prejedanje jer utječu na smanjenje želje za hranom. Preporučene dnevne doze vlakana su oko 30 grama za muškarce i oko 25 grama za žene. Najbolje bi bilo da većina vlakana koju uzimamo dolazi upravo iz neprerađene hrane, cjelovitih žitarica, voća, povrća i one manje procesirane hrane, a dobar početak je već i zamjena bijelog kruha s onim od integralnog brašna", navodi nutricionistica i naglašava kako ipak treba biti oprezan s unosom vlakana jer kada ih tek počnete unositi više, može doći do nadutosti i stvaranja plinova. 


Namirnice koje sadrže najviše vlakna
- grašak
- leća
- grah
- artičoke
- jabuke
- brokula 
- prokulice 
- maline
- kupine
- avokado
- kruške 
- zob
 
Tanja Friš
Foto: Pexels i vlasništvo Marije Andrijašević
Objavljeno: 11.04.2016. u 11:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p