PREHRANA

Zašto bi borovnice trebali jesti svaki dan?

Male bobice velike nutritivne vrijednosti

borovnice

Jeste li znali da se zbog brojnih zdravstvenih prednosti ove super moćne bobice preporučuje konzumirati šaku na dan? U svježim borovnicama možete uživati tijekom ljeta sezone, a osim što imaju jako malo kalorija, istraživanja su pokazala da štite od bolesti srca i krvnih žila te imaju protuupalno djelovanje.

Ove bobice predivne boje često su nazivane super hranom i to s razlogom. Zbog svog slatkog okusa, mnogi ih smatraju omiljenim voćem, a vjerujemo kako su omiljene i zbog toga što sadrže jako malo kalorija. Jedno serviranje, odnosno jedna šalica borovnica ima samo 80 kalorija i značajnu količinu minerala željeza te prehrambenih vlakana, čak 5 grama u jednom serviranju. Malo kalorija duguju velikom postotku vode pa tako jedna bobica sadrži čak 85 posto vode.

borovnice

Borovnice su bobice s gotovo najviše nutritivnih svojstava od svih bobica, a poznate su kao kraljice antoksidansa među voćem. Antioksidansi iz skupine flavonoida kojima obiluju, jačaju imunološki sustav tako da neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala. Time smanjuju štetnost toksina koji ulaze u organizam. Antioksidansi štite zdravlju očiju, pridonose boljem učenju, poboljšanju motoričkih sposobnosti i usporavaju demenciju.

Ove bobice odlične se jer ne sadrže natrij, a sadrže kalij, kalcij i magnezij pa zbog takve kombinacije nutrijenata dokazano pomažu smanjiti povišen krvni tlak, a samim time čuvaju zdravlje srca i krvnih žila. Zbog velike količine vitamina C i vlakana, ove čudesne bobice pomažu u regulaciji šećera u krvi, a s obzirom na to da imaju niski glikemijski indeks, preporučuju se dijabetičarima. Vitamin C iz borovnica odličan je jer pomaže u obnovi kolagena pa konzumacija ovih bobica može pomoći u borbi protiv bora.

borovniceZbog velikog sadržaja dijetnih vlakana, borovnice pomažu u sprječavanju zatvora i pomažu redovnoj i boljoj probavi. Odlične i u borbi protiv suvišnih kilograma jer dijetalna vlakna koja sadrže u organizmu nabubre i tako daju veći osjećaj sitosti pa će te se nakon konzumacije, osjećati dulje sitima i manje ćete jesti. 

Sezona borovnica vrlo je kratka pa svježe možete jesti samo tijekom ljetnih mjeseci, ali to vam ne bi trebala biti isprika za nekonzumiranje, jer su smrznute nutritivno podjednako vrijedne kao i svježe. S obzirom na nisku kalorijsku vrijednost, borovnice slobodno jedite u bilo koje doba dana. One odlično pašu sa uz žitarice za doručak uz dodatak jogurta, dat će poseban okus i voćnim salatama i sladoledu, a mnogima su omiljeni sastojak slatkih deserata ili smoothija.

borovnice

T.F.
Foto: Pexels

Objavljeno: 23.06.2016. u 14:07

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p