PREHRANA

Zašto je kokosovo ulje must have u zdravoj prehrani?

Hit namirnica zdravog lifestylea
kokosovo ulje
K
okosovo ulje definitivno je zauzelo prvo mjesto na tronu ulja o kojima se najviše priča proteklih godina i to ne bez razloga. Ono ima brojne zdravstvene prednosti, kako za sam organizam, tako i za kožu i kosu. Doznajte zašto je upravo ovo ulje postalo takav hit u svijetu. 

Jedinstvena kombinacija masnih kiselina, laurinske i kapricilne, odlikuje kokosovo ulje snažnim antibakterijskim i antivirusnim proizvodom. No, ono što razlikuje kokosovo ulje od svih ostalih ulja je što umjesto uobičajenih dugolančanih masnih kiselina kokosovo ulje ima visok udio srednjelančanih kiselina zbog kojih zauzima visoko mjesto na ljestvici zdrave hrane.

Naime, srednjelančane masne kiseline drugačije se metaboliziraju tj. idu direktno u jetru iz probavnog trakta gdje se odmah koriste kao energija. Ne opterećuju probavni sustav, a uz to ne traže pomoć enzima gušterače i lako su probavljive. Ne skladište se u masnom tkivu što ga svrstava u kategoriju čuvara vitke linije.

kokos
Korištenjem kokosovog ulja u prehrani bolje se iskorištavaju važni vitamini i minerali, a tijelo ima osjećaj sitosti i ne traži hranu bogatu škrobom i šećerom. Posebno je važno što potpomaže razgradnju opasnih masnih naslaga u području trbuha koje su odgovorne za povećan rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Smanjuje kolesterol, tlak i samim tim i rizik od srčanih bolesti. Hladno prešano kokosovo ulje odlično je i za njegu kože i kose te za zaštitu kože od sunca. S obzirom na to da ima protuupalno djelovanje dobro ga je koristiti i za masažu mišića i zglobova. Djeluje u suzbijanju gljivica i bradavica na koži. Masažom i utrljavanjem u vlasište stimulira folikul dlake i pomaže rastu kose, a također može biti izvanredna zaštita i njega oštećenoj kosi, a može se koristiti i za ispiranje usta i njegu usne šupljine.

Kako ga koristiti?

U kuhinji ga koristimo za kuhanje i pečenje, a za prženje je bolje koristiti RBD (rafinirano, izbijeljeno, namirisano) kokosovo ulje čija je točka tališta 220℃. Odličan je dodatak smjesama za kolače, palačinke ili u vaš omiljeni smoothie. Ako volite okus kokosa možete ga dodati u krem juhe, variva ili već gotova jela, a najbolje je posegnuti za ekstra djevičanskom verzijom.

kokosovo ulje

Ekstra djevičansko kokosovo ulje Nutrigold

Ekstra djevičansko kokosovo ulje Nutrigold dobiveno je hladnim prešanjem od svježeg i zrelog ploda kokosa. Ekstra djevičansko kokosovo ulje nije podvrgnuto visokim temperaturama ni kemijskim postupcima te je certificirano iz organskog uzgoja. Ovo kokosovo ulje možete kupiti u Tvornici Zdrave Hrane, a pratite ih i na Facebooku.

Foto: PR
Objavljeno: 30.12.2016. u 11:47

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p