PREHRANA

Zašto je naranča najbolje zimsko voće?

Bogatstvo vitamina C
naranča
P
ostoji tisuću razloga zašto su baš naranče voće koje bi zimi trebali jesti svaki dan, a mi smo pronašli najvažnije. Ovo voće ima jako mali broj kalorija te je prava mala lopta bogata nutrijentima, pomaže za održavanje čišće i zdravije kože i može smanjiti rizik od brojnih bolesti poput kardiovaskularnih tegoba i dijabetesa. 

Stabla naranče najviše su uzgajano voće u svijetu te je popularno zbog svog slatkog okusa i velike mogućnosti upotrebe. Pripada skupini citrusa i od njega se mogu raditi sokovi, marmelade, kolači pa čak i prirodne maske za lice, a zimi je odličan izbor jer je jedno od rijetkih zimskih voćki koje su iznimno ukusne. Sadrže više od 170 različitih fitokemikalija i 60 vrsta flavonoida, od kojih su mnogi pokazali da imaju protuupalna svojstva i snažan antioksidans učinak.

naranča
Jedna srednja naranče sadrži samo 80 kalorija, a daje 130 posto potrebnog dnevnog unosa vitamina C. Također imaju i velik postotak vitamina B-6, folne kiseline, fosfora, magnezija, mangana, selena i bakra. Zbog već spomenute velike količine vitamina C, dokazano je da jačaju imunološki sustav, a mogu smanjiti i rizik od srčanog udara. 

Naranče sadrže i nutrijent kolin koji je važan jer pomaže kod zaspivanja, pokreta mišića, učenja i pamćenja. Značajan su izvor kalija, likopena te beta-karotena. Mogu pomoći u prevenciji karcinoma debelog crijeva i želuca i biti potpora organizmu da bolje apsorbira željezo te tako preveniraju anemiju. 

naranča
Iako je naranča kiselkastog okusa, ona zapravo ima alkalno djelovanje pa će potaknuti rad probavnog sustava i pomoći vam kod redovne probave i samim time i kod mršavljenja. Antioksidansi iz ovog voća zaštitit će kožu od djelovanja slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja kože i prijevremeno starenje, a veliki broj polifenola može zaštititi tijelo od nastanka virusnih infekcija što nam je jako potrebno u zimskim mjesecima.

naranča
Naranče treba brati na vrhuncu zrelosti, jer za razliku od nekih drugih vrsta voća, ne dozrijevaju nakon što ste ih ubrali. Odaberite one koje su teške i čija kora je čvrsta jer to pokazuje da su pune soka. Treba ih čuvati na sobnoj temperaturi, dalje od izravnog sunčevog svjetla. Iako je zimi teško pronaći ukusne i sočne voćke, naranče dokazuju suprotno pa zato uživajte u njima sada kada su na vrhuncu svoje sezone.

T.K.
Foto: Unsplash i Pexels
Objavljeno: 01.02.2017. u 16:48

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p