PREHRANA

Zašto su šparoge najbolja proljetna namirnica?

Pravo nutritivno bogatstvo

 
Proljeće je iza ugla, a ništa ne opisuje proljeće tako dobro kao jela upotpunjena vedrom bojom šparoga. Na proljeće su šparoge na vrhuncu sezone i tada su najdostupnije i najpovoljnije. Zbog svog bogatog nutritivnog sastava, šparoge su izuzetno cijenjene i preporučuju se kao sastavni dio svakog proljetnog jelovnika.

Šparoge su odličan izvor vlakana, folne kiseline, vitamina A, C, E i K, kao i kroma, minerala u tragovima koji povećava sposobnost inzulina da transportira glukozu iz krvotoka u stanice. Posebno su bogat izvor glutationa, detoksikacijskog spoja koji pomaže razbiti kancerogene tvari i druge štetne spojeve.

Visoki udio kalija i nizak natrija, zajedno s asparginom, aktivnom aminokiselinom, čini šparogu prirodnih diuretikom. Ovakvo svojstvo šparoga od davnine se koristi za ublažavanje simptoma PMS-a, reumatoidnog artritisa te kod povišenog krvnog tlaka.

Šparoge su jedna od rijetkih vrsta povrća koja sadrži velike količine antioksidansa koji neutraliziraju slobodne radikale koji uništavaju stanice. Također sadrže i velike količine vitamina C, beta-karotena, vitamina E te minerala cinka, mangana i selena.

Šparoge su namirnica koja se brzo kuha i lako kombinira s ostalim namirnicama jer je sočnog okusa i blage teksture. Najčešće se koristi kao prilog mesu, te u salatama, a naročito su popularne u omletima i ostalim kombinacijama s jajima.

Želite li od savitljivih šparoga dobiti hrskave, prije kuhanja odrežite drvenasto dno te stabljike prije kuhanja stavite u čašu hladne vode na nekoliko minuta. Vrlo je važno ne prekuhati šparoge. Kuhajte ih da budu al dente, 5 minuta. Vanjski dio bit će mekan, a unutarnji hrskav. Tanje šparoge bit će gotove za 3 minute. Pripremite šparoge maksimalno od dan do dva nakon što ste ih kupili. Čuvajte šparoge u frižideru tako da dno šparoga bude zamotano u papir.

T.F.
Foto: Instagram

Objavljeno: 09.03.2016. u 15:20

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p