VJEŽBANJE

4 najgore vježbe za žene i njihove zamjene

Izbacite neučinkovite vježbe
vježbe za žene
P
ronalaženje vremena i motivacije za vježbanje nije uvijek laka stvar, a kada već uspijete doći do teretane i odraditi trening sigurno očekujete određene rezultate. Kada rezultati ne dolaze, osjećate se razočarano i pitate gdje griješite? Možda radite pogrešne vježbe pa doznajte koje su to vježbe koje bi trebali izbjegavati.

Ako osjećate da neke vježbe koje radite jednostavno nisu učinkovite možda zaista i nisu. Postoje vježbe koje su učinkovite za muškarce, ali nisu za žene. Određene vježbe su beskorisne, a mogu biti i potencijalno opasne. Donosimo četiri vježbe koje bi trebali izbaciti iz svoje fitness rutine i njihove učinkovite i sigurno zamjene. 

vježbe za žene
NE: Trbušnjaci

Ako su vam pločice na trbuhu cilj njih nećete moći dobiti uz trbušnjake. Ova vježba dozvoljava samo određenoj skupini trbušnih mišića da radi, dok su ostali zapostavljeni i ostat će opušteni. Osim toga, nepravilnim izvođenjem trbušnjašnjaka, možete ozljediti kralježnicu.  Ako želite trbušne mišiće najprije ćete morati promijeniti prehranu jer je ona ključna za topljenje masnog tkiva na trbuha.

DA: Izdržaj

Izdržaj ili plank odličan je za trbušne mišiće jer u ovoj vježbe rade baš svi koji se nalaze na trbuhu Ovom vježbom nećete ozljediti kralježnicu kao što bi mogli trbušnjacima. Vježbanje izdržaja započnite najprije s 30 sekundi pa svaki dan produljujte vrijeme za pet sekundi. 

vježbe za žene

NE: Savijanju u struku 

Savijanje stojećki u struku moglo bi vam se činiti kao odlična vježba za tanji struk i manji muffin top, ali ova vježba se lako može raditi pogrešno pa vam neće raditi mišići koji trebaju i mogli bi oštetiti kralježnicu. 

DA: Ruski okret

Ako ciljate na mišiće sa svake strane trbuha, najbolje ćete ih istrenirati ako sjednete na pod sa savijenim koljenima i izmete medicinku ili uteg i prebacujete ga s jedne na drugu stranu. Sa svake strane dodirnite pod medicinkom ili utegom.

vježbe za žene
NE: Kick s nogom u stranu

Ova vježba zove se još i magareći kick i radi se tako da se postavite na ruke i koljena i podižući jednu nogu savijenu u koljenu, napravite imaginaran udarac u stranu. Ova vježba najčešće se radi s ciljem oblikovanja stražnjice, a većina ljudi ih radi pogrešno jer koriste donji dio leđa umjesto stražnjice i tako su podložni ozljedama.

DA: Čučanj na jednoj nozi

Da biste ojačali mišiće stražnjice i mišiće nogu radite čučnjeve tako što prvo jednu nogu dignete u zrak, a zatim sve ponovite s drugom nogom u zraku.

vježbe za žene
NE: Dizanje laganih utega iz lakta 

Mnoge žene koriste vrlo lagane utege za vježbanje bicepsa i to im ne donosi nikakve rezultate iako rade veliki broj ponavljanja. Tako ćete samo razbiti mišićna vlakna, a nećete ih ojačati nego možete samo uzrokovati naprezanje i ozlijedu tetiva i ligamenata

DA: Dizanje težih utega iz lakta

Kada su u pitanju uzeti manje ponavljanja znači više. Ako želite oblikovati ruke najučinkovitije će vam biti korištenje težih utega u samo nekoliko ponavljanja. Ako vam je 10 ponavljanja lagano, probajte početi s 15, a kada vam i to postane lagano povećajte broj.

T.F.
Foto: Pinterest
Objavljeno: 13.09.2016. u 13:09

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p