VJEŽBANJE

8 joga poza koje će vam popraviti držanje

Poze koje brišu posljedice sjedenja 

joga poze za bolje držanje
A
ko ste i vi u ovom trenutku pogrbljeni iznad svog laptopa, niste jedini. Izračunajte koliko sati sjedite, osam sati dnevno, pet dana u tjednu! Možda je bolje da preskočite računanje i pogledate ove joga poze koje će vam pomoći izbrisati posljedice sjedenja na vašu kralježnicu. 

Sigurno ste puno puta čuli da vam je netko rekao sjedi uspravno ili uspravi se? Kao i većina ljudi, niste to shvatili ozbiljno već ste se samo na trenutak uspravili. Velik broj ljudi sa sjedilačkim načinom života, imaju bolove u gornjem dijelu leđa, a vježbe za pravilno držanje mogu je smanjiti. Ako se na vrijeme ne pozabavite pogrbljenim držanjem, takvo stanje može vam uzrokovati puno komplikacija.

Pravilno držanje nije samo važno zbog dobrog izgleda jer vas čini višima i vitkijima, nego potiče rad probave i može podići razinu energije. Nepravilno držanje može uzrokovati čak i glavobolju jer se usporava cirkulacija. Kako bi spriječili sve nuspojave nepravilnog i pogrbljenog držanja počnite prakticirati ove joga poze.

joga poze za bolje držanje

Poza vrana

Ovo je odlična vježba balansa za početnike. Započnite dolje u pozi na četiri noge. Pomaknite noge do ruku. Prebacite težinu cijelog tijela na ruke i na nadlaktice naslonite koljena. Ovom pozom vježbat ćete mišiće nadlaktice, zglobove ruku i mišiće jezgre. 

joga poze za bolje držanje

Divlja poza 

Započnite s plankom na stranu, dočekajte se lijevom rukom i počnite podizati desnu nogu preko lijeve noge. Savinite desno koljeno i nogu spustite na pod. Rotirajte desnu ruku i rame u otvorenu poziciju. Ova poza radi na kvadricepsima, ramenima i gornjem dijelu leđa.

joga poze za bolje držanje

Uzvišen borac

Započnite pozu u širokom iskoraku s lijevom nogom naprijed. Podižite desnu ruku dok rotirate lijevo rame i ruku stražnjoj strani desne noge. Malo svinite desno koljeno i lijevom rukom posegnite za desnom nogom. Desnom rukom savinite se prema natrag. Ova poza odlična je za donji dio leđa, kukove, prsa i ramena. 

joga poze za bolje držanje

Polumjesec 

Započnite s raširenim nogama, jednu svinite prema naprijed i polako počnite težinu tijela prebacivati na prednju nogu. Istovremeno stražnju nogu dižite u zrak i rukom dodirnite pod. Zaustavite pozu u ovom položaju. Ova poza radi s gležnjevima, ramenima i mišićima sa svake strane struka. 

joga poze za bolje držanje

Obrnuti plesač

Započnite tako što stojite ravno, a savinuti ste u kukovima da dodirujete pod. Suprotnom rukom uhvatite suprotnu nogu i krenite se dizati, dok drugu ruku dižete u zrak. Ova vježba odlična je za kukove, ramena, prsa i mišiće jezgre.

joga poze za bolje držanje

Ispružena ruka na palcu 

Iz stajaće pozicije čučnite na jednu nogu, dok drugu prebacite preko suprotnog koljena i zatim se dižući uhvatite za palac noge koja je na koljenu sa suprotnom rukom. Dok se dižete, povlačite palac i nogu prema gore i zatim prema van. Ova poza super je za gornji dio leđa i ruku i kukove.

joga poze za bolje držanje

Most s jednom nogom u zraku

Započnite pozu tako što ćete ležati i zatim se dignite na ruke i na noge u most. Dok se dižete podignite jednu nogu skroz u zrak. Ova poza radi s mišićima kralježnice, kukova, ramena i jezgre.

joga poze za bolje držanje

Jednonožna chaturanga

Iz položaja skleka pritisnite dlanove o pod i podignite desno koljeno prema nosu. Ispružite desnu nogu u jednonožni plank. Spustite nogu do druge i podignite se u rukama što više u zrak. Ova poza odlična je za tricepse, kvadricepse i mišiće jezgre.

T.K.
Foto: Instagram
Objavljeno: 26.09.2016. u 13:22

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p