VJEŽBANJE

Alergija na vježbanje? O da, i to postoji!

Anafilaksija uzrokovana fizičkim naporom izuzetno je opasna
Sljedeći put kad vas prijateljica pozove na večernje trčanje po Maksimiru ili da subotnje jutro provedete u pohodu na Sljeme, lijepo joj recite da vam doktor striktno zabranio. Naime, ustanovljeno je kako postoji prava, legitimna alergija na vježbanje, a mnogima je ta novost sjela kao "budali šamar" jer, tko zapravo voli biti fiziku aktivnost?

Šalu na stranu, ovo itekako ozbiljno stanje uzrokovano je anafilaksijom uzrokovanom fizičkim naporom. Anafilaksija je naime alergijska reakcija koja je posredovana IgE protutijelima koja se javlja kod prethodno senzibiliziranih osoba kada dođu u dodir sa senzibilizirajućim antigenom. Vjerojatno poznatiji pojam jest anafilaktički šok koji većina asocira s ubodima insekata ili konzumacijom određenih namirnica. Ipak, svaki 50. čovjek u skupini od njih 100.000 boluje od ove neobične bolesti i nisu svi uzroci i simptomi isti. Za neke je pogubna kombinacija određenih namirnica i vježbanja ili konzumacija aspirina dok je za neke za neke zabranjen bilo kakav oblik fizičke aktivnosti. Vjerojatno najneobičniji uzrok jest višak hormona estrogena u žena za vrijeme menstruacije.

I dok se mnogi vole našaliti kako im je vježbanje mrsko i nisu mu skloni, ono je itekako bitno za pravilno fizičko i psihičko funkcioniranje našeg tijela, stoga nastojte biti što aktivniji svakog dana. Ipak, ukoliko osjećate neobično velik napor tijekom bilo kakve fizičke aktivnosti, a simptomi vam uključuju crvenilo, svrbež i/ili oticanje očiju i lica te teškoća pri disanju, posavjetujte se s liječnikom. Anafilaksija je izuzetno opasna i mora se liječiti što je prije moguće.
Foto: Unsplash
Objavljeno: 11.06.2018. u 13:01

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p