VJEŽBANJE

Fit mit: Celulit je genetski i ne možete ga se riješiti?

Celulit pogađa od 80 do 90 posto žena

kako smanjiti celulit 
Celulit je neugodna pojava koja koži daje izgled poput narančine kore, a dolaskom ljeta većina žena proklinje njegovo postojanje. Puno puta smo čuli da je pojava celulita genetski određena i da se ničime ne može u potpunosti ukloniti pa smo malo istražili i doznali o čemu se tu zapravo radi. Više o ovoj neugodnoj pojavi i načinima borbe protiv nje rekla nam je Marija Andrijašević dipl. ing. nutricionistica, apsolventica na Kineziološkom fakultetu te trenerica i predavačica na Fitness učilištu.
 
Marija nam je objasnila da iako riječ celulit zvuči kao medicinski izraz za neko zdravstveno stanje, on nije ništa drugo već masno tkivo. Ono se stvara između potkožnog i dubokog sloja kože gdje se povećava poroznost kapilara. Naglašava kako celulit pogađa od 80 do 90 posto žena, a koliko je celulit česta pojave toliko je i pogrešnih informacija i mitova o njemu.

"Celulit se pojavljuje kada se potkožno masno tkivo potiskuje kroz slojeve kolagenih vlakana ili vezivnog tkiva ispod kože, najčešće na stražnjici, bedrima, nadlakticama i trbuhu. Vezivno tkivo može oslabjeti uslijed djelovanja hormona, nedostatka tjelesne aktivnosti i slabog mišićnog tonusa, loše cirkulacije, ali stanje nije uzrokovano toksinima", objašnjava trenerica. 

marija andrijašević
 
Dodaje kako je točna činjenica da su žene sklonije debljanju i stvaranju potkožnog masnog tkiva na bokovima i bedrima, a prema istraživanjima američkih studija, samo 10 posto muškaraca pati od celulita. Objašnjava kako hormoni igraju važnu ulogu u stvaranju celulita. Kako žene stare, njihovo tijelo proizvodi manje estrogena koji utječe na cirkulaciju, a manje estrogena naravno znači lošiju cirkulaciju i smanjenu proizvodnju kolagena.
 
"Celulit može biti i genetska predispozicija. Ako su ga imale ženske članice obitelji također i njihove nasljednice imaju veće šanse da ga razviju. Postoje čak i genetski testovi koji mogu utvrditi da li je osoba sklonija jačoj ili slabijoj pojavi celulita. Međutim, mit o genima kao glavnom krivcu celulita moramo razbiti! Genetsko nasljeđe igra manju ulogu, faktori kao što su vježbanje, pravilna prehrana i održavanje optimalne tjelesne mase puno su važniji", rekla je Marija.
 
Jedan od velikih mitova jest da celulit imaju ljudi koji su nisu u formi i ne vježbaju, a trenerica objašnjava da se on zapravo događa ženama svih tipova tjelesne građe. Dodaje kako se vježbanjem ne može izliječiti celulit, ali u većini slučajeva pomaže u njegovoj prevenciji i smanjivanju. Celulit se pojavljuje kad vezivno tkivo popusti i izgubi elasticitet, ali istezanje te jačanje tih područja pomaže. Marija naglašava kako se smanjivanjem potkožnog masnog tkiva celulit čini manje vidljivim.

kako smanjiti celulit
 
"Još jedan od mitova je da kardio trening smanjuje celulit. Nakon nekoliko tjedana jačeg kardio režima doći će do gubitka potkožnog masnog tkiva, ali ne do jačanja mišićnog tonusa. Nemojte bježati od utega tj. treninga pod opterećenjem. Kombinacije jednog i drugog tipa treninga daje najbolje rezultate", naglašava trenerica.
 
Osim vježbanjem, problem s celulitom rješava se i prehranom. Marija naglašava kako izbalansirana, redovita prehrana pomaže u prevenciji raznih upalnih procesa, a hidratacija kao i konzumacija hrane s visokim udjelom vode pomaže u održavanju forme. Savjetuje unos namirnica poput krastavaca, radiča, cikle i rajčice koje sadržavaju do 90 posto vode. Pušenje također utječe na smanjenu cirkulaciju u krvnim žilama te na čvrstoću kolagena te je vezivno tkivo rastegnuto.
 
Trenerica kaže kako nažalost nema trajnog rješenja za celulit, barem ne za sada, ali svakodnevno treba brinuti o prehrani i treningu. Naglašava kako ne postoji rješenje za celulit u samo nekoliko tjedana. Ako ste ustrajni u borbi protiv narančine kore, zaključak je da trebate povećati unos vode na od dvije do tri litre dnevno. Jesti hranu bogatu vlaknima i vodom. Trebate što više hodati jer previše sjedenja loše utječe na cirkulaciju. Fizička aktivnost je ključ! Iskoristite svaku priliku za kretanje!

Tanja Konjevod 
Foto: Pinterest i vlasništvo Marije Andrijašević

Objavljeno: 14.07.2016. u 15:16

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p