VJEŽBANJE

Fit mit: svaki dan 100 čučnjeva do savršene stražnjice?

Zašto (ne) trebamo primijeniti ovaj recept za idealnu pozadinu
squat 
Ako ste se ikada zanimali za vježbanje i fitness, sigurno ste barem jednom čuli prijedlog vježbanja koji ide otprilike ovako: svaki dan napravi 100 čučnjeva, i za mjesec dana ćeš imati savršenu stražnjicu. Ne uzimajući u obzir našu razinu fizičke forme, godine, stanje koljena, težinu i ostale vrlo bitne parametre, među fitness laicima se i dalje širi ova jednostavna receptura za idealnu stražnjicu, no ima li smisla prakticirati je?

Premda biste nakon mjesec dana svakodnevnog vježbanja mogli vidjeti prve rezultate što je svakako pozitivan pomak, pogotovo ako dosad niste uopće vježbali, jednostavan odgovor bi bio: ne. Kompliciran odgovor će vam malo više objasniti i zašto je tome tako: naime, samo jačanjem gluteusa nećete puno postići. Ovo je pogotovo istina ako imate višak kilograma, a samim time i višak sala. Ispod slojeva masnoće, savršeno oblikovani gluteusi naprosto neće imati priliku pokazati se na pravi način. Dodatno, izvođenje jednake vježbe svaki dan kontraproduktivno je i iz drugih razloga: nakon nekog vremena, tijelo će vam se naviknuti na ovu razinu opterećenja i vježbanje gluteusa mu jednostavno neće biti izazovno. Pritom je bitno znati: ako nema izazova, nema niti oblikovanja mišića.
 
squat
Treći razlog zašto je ovakav savjet loš je taj što u obzir ne uzima vašu bazičnu razinu fitness spreme.
Nekima od nas 100 čučnjeva neće predstavljati nikakav problem, no osobama u poznim godinama, s oslabljenim zglobovima, viškom kilograma ili jednostavno nikakvom kondicijom, ovaj bi zalogaj mogao biti prevelik. Neutreniranom tijelu prirediti ovakav šok može značiti samo jedno: šanse za ozlijedu su velike.

Umjesto ovog savjeta, preporučujemo da slijedite program vježbanja koji će biti individualiziran, prilagođen vama u potpunosti, i koji će primjenjivati kombinirani pristup kardio vježbi, kao i vježbi snage, te rastezanja. Tek ovakvim pristupom mogli biste, uz naporan i kontinuiran rad, dovesti svoje tijelo do željenog izgleda.

J.S.
Foto: Pinterest
Objavljeno: 02.08.2015. u 10:30

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p