VJEŽBANJE

Fit mit: trening treba trajati najmanje 45 minuta?

Postoji li univerzalno trajanje treninga?

Svi znamo da nije lako nakon napornog radnog dana pronaći vremena za teretanu, a čak i ako pronađete tih pola sata, postavlja se pitanje je li to zaista dovoljno da bi se postigli određeni rezultati?

Sve više i više istraživanja pokazuju moć kratkih treninga, a neki stručnjaci čak i sugeriraju kraće treninge. U istraživanju provedenom 2015. godine na Arizona State University, osobama koje su svakodnevno hodale tri puta po deset minuta osjetno se smanjio krvni tlak u usporedbi s onima koji su odjednom hodali trideset minuta. No, dok je umjereno hodanje dobro za opće zdravlje, za gubitak suvišnih kilograma i rezultate morat ćete se ipak više potruditi.  

Ako pošaljete tri različite osobe u teretanu s istim programom rada, ne mora značiti da će ostvariti iste rezultate jer sve ovisi o organizmu i nitko vam ne može garantirati kakve ćete rezultate postići. Razgibavanje za početnike može trajati čak dvostruko dulje nego kod osoba koje već dugo treniraju pa to automatski povećava vrijeme treninga.

Odgovor je stoga jednostavan, i glasi - nema točne duljine treninga koja bi svima donijela rezultate. U definiranju duljine treninga najvažniji su ciljevi koje si postavite. Ako, primjerice, želite ojačati gornji dio tijela trening će automatski trajati duže nego trening za donji dio tijela jer za gornji dio tijela morate trenirati puno više mišića nego za spomenuti donji dio. 

Zapravo je posve logično da jednostavno ne postoji univerzalni trening planiran u minutu jer svaki pojedinac ima svoje ciljeve koje želi postići, a brzina njihova postizanja ovisi o organizmu. Najbolje bi bilo da jasno definirate svoj cilj te s osobnim trenerom isplanirate treninge i tako ćete najučinkovitije postići što želite.

Ako niste zadovoljni ovakvim odgovorom i baš želite neko fiksno vrijeme koje će donijeti rezultate, stručnjaci preporučuju 250 minuta aktivnosti tjedno. To uključuje i hodanje i trčanje i teretanu, pa pametno rasporedite 250 minuta i čekajte prve rezultate. 

T.F.
Foto: Instagram 

Objavljeno: 17.02.2016. u 11:45

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p