VJEŽBANJE

Fit mit: znači li više znoja, više potrošenih kalorija?

Znojenjem ne gubimo kalorije, nego vodu

Kada smo u teretani često se uspoređujemo s drugima i često možemo vidjeti kako neki trening završavaju potpuno suhi, dok se s drugih cijede litre znoja. Poznat je mit da ako se pošteno ne oznojimo, trening nam nije bio dovoljno naporan, ali je li to uistinu tako, pitali smo trenericu i predavačicu na Fitness učilištu Mariju Andrijašević. 

"Znojenje i trošenje kalorija, a time i gubljenje masnog tkiva, potpuno su odvojene stvari koje imaju različite mehanizme funkcioniranja. Žlijezde lojnice luče znoj koji služi za termoregulaciju tjelesne temperature, odnosno hladi kožu tijekom treninga", objasnila je trenerica. 

Marija Andrijašević 
 
Dodaje kako se znojenjem nikako ne mogu gubiti kalorije niti masno tkivo jer se tim procesom gubi voda iz organizma. Kaže kako se neki ljudi znoje više, a neki manje i to nikako ne znači da oni koji se manje znoje, treningom troše manje kalorija. Objašnjava kako gubitak kalorija i masnog tkiva ovisi o intenzitetu treninga, a nikako ne o količini znoja koju izlučujemo. 
 

Ne koristite količinu znoja kao indikator koliko ste kalorija potrošili. Ono što je važno je koliko dugo i kako intenzivno ste trenirali. Gubitak težine koji primijetite odmah nakon treninga je u stvari gubitak vode, a čim ponovno unesete tekućinu, izgubljeni kilogrami će se vratiti. Dakle, ne brinite o tome koliko ste se oznojili.  Ako ste trčali pola sata, a niste se oznojili, sjetite se da ste sagorjeli skoro 300 kalorija.

 
T.F.
Foto: vlasništvo Marije Andrijašević i Instagram
Objavljeno: 22.04.2016. u 13:23

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p