VJEŽBANJE

Fitstagram: kako prodati maglu ako nisi dovoljno vitak?

Fitness pozeri, nemate vi pojma!
fit and thick
 
S dolaskom hladnijih dana mnogi od nas će se ulijeniti, ispisati iz teretane pod pritiskom troškova za ugradnju razdjelnika, pretvoriti u morževe koji se vikendom rolaju (po kauču, naravno) i gomilaju vrećice čipsa za slučaj kataklizme. Manji je dio onih koji će ustrajati u znojnim seansama egzorcizma stresa nagomilanog na poslu i u vožnji gustim jutarnjim prometom.
 
Naravno, pričamo o vježbanju. Mnogima nužno zlo, manjem dijelu pasioniranih rekreativaca vježbanje je najbolji dio dana. I dok vi nostalgično fantazirate o kišici koja će večernjem gledanju filma ispod tople deke i ruci umočenoj u najveću zdjelu kokica dati poseban čar, istinskim zaljubljenicima u trčanje kiša označava samo neizbježnu dosadu koja upropaštava dobar trening.
   
fit
   
Zaljubljenici u vježbanje svoj će život isplanirati oko tih sat vremena slatkog bola u danu: ne jedemo nekoliko sati prije treninga, moramo stići doma na vrijeme da uzmemo tenisice za trening, kućni budžet ćemo rasporediti između modnih i sportskih noviteta, štiklice ne dolaze u obzir na dane kad imamo jaki muskulfiber u listovima, a da naš frajer voli sportske aktivnosti poput nas važno nam je otprilike koliko i to da ima sve zube na broju.

Fanatično? Nimalo - pravi vježbači jednostavno uvijek nađu vrijeme, sredstva i razlog da se bave onime što vole. Trud je to koji, za većinu nas, biva nagrađen tek dobrim osjećajem nakon treninga i donekle utegnutijim tijelom od prosječnog. O tijelima kakva imaju popularne it vježbačice s Instagrama čak i većina predanih vježbača može samo sanjati. Za njih je potrebno odricanje dalekosežnije od vježbanja.
 
fitness 
Pa opet, ako negdje spomenete da se bavite vježbanjem - da planinarite, plivate, trčite - od vas se prešutno očekuje da izgledate kao stereotipizirana vizija instagramske vježbačice: da ste supervitki, dugonogi i bez trunke sala. Ako imate koji kilogram viška ili kritične točke - primjerice, masne jastučiće na bokovima ili izraženiji trbuščić, vaša će izjava da vježbate pet dana u tjednu većini ljudi djelovati smiješno, pretjerano ili pak posve lažno.

Obzirom da Instagram u stopu prati (a i generira) trendove u skladu s poražavajućim intelektualnim dometima modernog društva, za manje vitke je vježbačice osmislio etiketu fit & thick (fit i 'jaka'). Vježbačice koje ne izgledaju kao slika i prilika vježbačice (ironično, zar ne?) nisu samo fit - nego i thick. Kako izgledamo najbitniji je aspekt fitness reprezentacije na Instagramu i bez nje jednostavno nismo uvjerljivi kao vježbači. To je, čini se, jedina poanta danas - uvjeriti publiku da si autentičan. U kulturi masovnjaštva, voajerizma i konzumerizma savršeni život konstruiran je šablonama internetskog iluzionizma, i upravo nam zato 'jaču' djevojku nije opcinalno osloviti fit uzorom. Osim ako je bacačica kladiva, konstatirali bi zlobnici.
 
fit 
Fit & thick etiketom stvoren je način da se djevojke s oblinama legitimno svrstaju u praktikantice fitnessa, no nije li upravo u tome problem? Kvartovske frajere s pivskim trbuščićima, kojima je fitness domet fuca petkom navečer i bicikliranje do posla, nitko neće dvaput odmjeriti s upitnicima u očima kad kažu da se bave umjerenom fizičkom aktivnošću pa zašto bi nas? Vidite, ovaj 'thick' dodatak u instagramskom rječniku posve je nepotreban. Rekreativu volite ili ne volite; njome se bavite ili ne bavite - i svoj trud ne morate dokazivati fotkama trbušnih mišića na Instagramu. Uostalom, one među nama koje uistinu vole vježbanje nikada ne bi dale da se njihov fit svede na thick ili thin, da ih definiraju centimetri, pa čak niti odraz u ogledalu. Uostalom, kilometri koje možemo pretrčati, kilogrami koje možemo podignuti i joga poze koje možemo izvesti govore mnogo glasnije.
 
Jelena Skendžić
Foto: Instagram

Objavljeno: 07.10.2015. u 14:09

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p