VJEŽBANJE

Hit trening: balet za rekreativce

Probudite balerinu u sebi

 
Iako su nam prva asocijacija na balet kazališne daske i marljive balerine te baletne papučice i prekrasne haljine, baletom se možemo baviti i rekreativno. Svi koji su kao mali željeli uskočiti u baletne papučice, ali iz nekog razloga nisu, možda je ovo odlična prilika jer osim što će na baletu neizmjerno uživati u elegantnim pokretima, mogu i oblikovati svoje tijelo. Najbolje o tome zna Andrea Solomun koja je priznala kako nikad nije kasno da postanete balerina. 
 
Andrea Solomun, balerina je i koreograf te suosnivač plesne kompanije Dance Company &M. Školovala se u Školi za klasični balet na Ilirskome trgu te u New Yorku na plesnoj akademiji Alvin Ailey. Plesnom i rekreativnom pedagogijom bavi se 11 godina. 
 
Donedavno je radila kao profesorica baleta u Školi za balet i ritmiku, a sada se posvetila predavanju baleta u plesnome studiju Andreina soba, koji ujedno i vodi. S Andreom smo porazgovarali o baletu, kao novom hit treningu.
 
Andrea Solomun
 
"Pitanje je li balet sport ili umjetnost godinama se povlači kao vrlo zanimljivo pitanje. Ne možemo zanemariti da je balet iznimno zahtjevna fizička aktivnost. Prema studiji Dr. Jamesa A. Nicholasa u Journal of Sports Medicine iz 1975. godine, balet je rangirao kao najzahtjevniju fizičku i psihičku aktivnost, a to je ostao i do danas. Naime, fizički aspekti baleta nimalo nisu prirodni, iako gledajući iste baš nikada to ne bi pomislili, jer zadatak baletana i balerina jest da između ostaloga artističkim ukrasima, glumom i skrivanjem napora i boli, izvedba izgleda lako i pitko. Nemojmo zaboraviti da publika dolazi gledati balet kako bi gledala nešto lijepo i estetski ugodno oku, a ne kako bi gledala patnju i bol. Upravo zbog toga rekla bih da je za mene balet umjetnost. Umjetnost je uspjeti prikriti težinu plesanja baleta i dati publici isključivi osjećaj ugode i ljepote", objasnila je Andrea.
  
 
Dodala je kako je kroz posljednjih nekoliko godina, natjecanje u baletu postalo sve učestalije i time se balet približio sportskoj aktivnosti kudikamo više nego li umjetnosti. Zaključila je kako balet ima u svojoj tehničkoj bazi sportske karakteristike, ali obavijen je povojem same umjetnosti koja počiva na emociji i kreativnosti ponaosob svakoga plesača te time balet čini baš umjetnošću, a ne sportom.

"Balet je iznimno kompetitivan. Kako u smislu samog natjecanja, tako i u smislu same kompetitivnosti unutar dvorane i kazališnih kuća. Međutim, nakon 26 godina plesanja baleta, rekla bih da je najveća borba, odnosno natjecanje uvijek ono u nama samima, jer kada se radi o baletu, ako želite uspjeti, morate pobijediti samo jednog protivnika - sebe", priznala je Andrea.
 
Klasični balet za amatere, odnosno kako ga se popularno zove, rekreativni klasični balet, ima mnogo pozitivnih učinaka psihičke i fizičke prirode na tijelo i um polaznika. Andrea kaže kako je odličan za pravilno držanje tijela te se pokazalo kako rješava problem spuštenih stopala, a odličan je i za one koji žele olakšati probleme bolnih leđa i kralježnice jer izgrađuje abdominalnu i leđnu muskulaturu.

 
Ono što uvijek privlači niz Andrejinih polaznica jest i lijepo tijelo. Balet izgrađuje vitičastu muskulaturu i izduljuje tijelo, a stvara i lijepu definiciju ruku i leđa, kao i oblik nogu. Naglašava kako se plesom oslobađa serotonin, odnosno hormon sreće pa tako i balet djeluje iznimno pozitivno na um onih koji ga prakticiraju pa možemo reći da plesanje baleta zaista uveseljava.
 

"Balet definitivno nije samo nešto za profesionalce. Izvrsna je fizička aktivnost za rekreativce, što je vjerujem jasno iz navedenih pozitivnih aspekata rada istoga. Klasični balet oduvijek je bio smatran izuzetno zahtjevnim i teškim kao i sama profesija plesača klasičnoga baleta, ali obrazovanje klasičnoga baleta može biti prilagođeno i amaterima, odnosno olakšano i primjereno rekreativcima koji ga žele naučiti i trenirati. Predajem rekreativni balet već desetu godinu i sa sigurnošću mogu potvrditi da se njime uistinu može baviti bilo tko, jer je njegova zahtjevnost prilagođena radu nekoga tko ne namjerava biti balerina preko noći, već dolazi na satove baleta s ciljem upoznavanja baletne terminologije, radom na držanju tijela, izgrađivanju ljepše figure, sanaciji ozljeda ili je jednostavno pravi zaljubljenik u balet, a nije još imao priliku baviti se baletom", objasnila je Andrea.


Balet Andrea preporučuje onima koji imaju probleme s kralježnicom ili držanjem, kao i sa spuštenim stopalima. Ljudima koji puno rade stojeći ili sjedeći u istoj poziciji dugi niz sati te onima koji žele dobiti ljepšu figuru i definiciju muskulature, odnosno cijeloga tijela. Najviše ga preporučuje svima koji su ga uvijek htjeli plesati, ali mame i tate ih kao djecu nisu nikada upisali na balet pa Andrea kaže kako je ovo idealna prilika jer nikad nije kasno. Osim predivno oblikovanog tijela, neupitno je da ćete se na baletu dobro zabaviti i završiti sat nasmijani i dobre volje, što je u današnje vrijeme jedan od važnih preduvjeta bavljenja nekom aktivnošću.
 
Potražite više o Andreinoj plesnoj školi.

Tanja Friš
Foto: vlasništvo Andreje Solomun

Objavljeno: 22.02.2016. u 13:17

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p