VJEŽBANJE

Hit trening: vježbanje s girjom

Ruski uteg za eksplozivni trening

Girja ili kettlebell tradicionalni je ruski željezni uteg koji izgleda poput topovske kugle s rukohvatom i super je rekvizit za dovođenje tijela u super spremu. Treninzi s girjom odlični su jer sagorijevaju puno kalorija i uz njih rade svi mišići u tijelu, a objedinjuju aerobni i anaerobni trening te istezanje.

 
Girja je zadnjih godina postala popularan rekvizit u individualnim i u grupnim treninzima. Zbog svog oblika vrlo je praktična pa se trening može izvoditi u teretani, dvorani, kod kuće, u prirodi i u parku. Težina girji nalazi se nekoliko centimetara ispod ručki što ih čini težim za kontroliranje od klasičnih utega i omogućuje drugačije pokrete poput njihanja. Zbog takvog težišta girje aktiviraju više mišića i samim time na treningu se sagorijeva više kalorija. Uz girju možete lako steći fleksibilnost, koordinaciju i snagu cijelog tijela.
 
  
 
Osnovni pokreti koji se rade s girjama aktiviraju cijelo tijelo pa su puno prirodniji od vježbi koje se provode samo za određenu mišićnu skupinu. Girje su posebno dobre za jačanje mišića u donjem dijelu leđa, u nogama i ramenima. Girje su izuzetno svestran rekvizit i s njima možete raditi različite eksplozivne vježbe u kojima rade skoro svi mišići te time sagorijevaju masno tkivo i izgrađuju snagu, ali također dodaju i novu dimenziju klasičnim treninzima. S girjom brzo dolazi do gubitka potkožnog masnog tkiva i oblikovanja muskulature.

 
Što se tiče odabira težine girje, nemojte uzeti pretešku jer i lakše mogu aktivirati mišiće i s njima možete postići odlične rezultate. Birajte girju s kojom ćete moći napraviti barem 20 ponavljanja. Žene obično biraju između osam i 16 kilograma, dok muškarci biraju od 16 do 32 kilograma. Zadnji je čas da do ljeta budete fit, girje u ruke i krenite s vježbanjem.

 
T.F.
Foto: Instagram 
Objavljeno: 21.03.2016. u 11:27

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p