VJEŽBANJE

Balerina Andrea Solomun otkriva svoje fitness tajne

Kako balerine održavaju fit liniju?
andrea solomun
J
este li se ikada pitali što jedu balerine, koliko sati dnevno vježbaju i treniraju li u baletnim haljinicama od tila i ružičastim papučicama? Nas je to oduvijek zanimalo pa smo odlučili porazgovarati s balerinom Andrejom Solomun koja je s nama podijelila svoju fitness rutinu i otkrila nam ima li nekada trenutke slabosti kada joj se zaista ne vježba.

Andrea Solomun, balerina je i koreograf te suosnivač plesne kompanije Dance Company &M. Školovala se u Školi za klasični balet na Ilirskome trgu te u New Yorku na plesnoj akademiji Alvin Ailey. Plesnom i rekreativnom pedagogijom bavi se 11 godina. Na našem portalu ugostili smo je prije godinu dana kada nam je rekla nešto više o sve popularnijem baletu za rekreativce, a sada je s nama podijelila odgovore na pitanje koje nas je jako zanimalo - kako treniraju i hrane se balerine?

andrea solomun

Andrea Solomun

Svakodnevno vježbanje

S obzirom na to da je Andrea balerina, baletni pedagog te fitness, pilates i joga instruktorica, vježbanje je, između ostaloga njen posao pa nam je rekla kako vježba svaki dan. Objašnjava kako se teško prisjeća nekog dana kada uistinu ne radi fizički ništa više od hodanja. Kaže kako je to obično nedjelja, ali iskreno priznaje kako i na taj dan odmora najčešće odradi barem laganiji sat joge.

"Svakodnevno vježbanje za mene znači između dva i tri sata treniranja što je moj minimum, a češće je to oko šest sati fizičke aktivnosti. Taj minimum podrazumijeva sat baleta, bilo koji kardio trening, trčanje, sat power joge, pilatesa ili barre a terrea. Važno mi je imati dnevno po jedan kardio trening, a ostali su uvijek vezani ili uz snagu i statiku ili jačanje pojedine muskulature u ovisnosti o tome koja se predstava trenutno radi jer sukladno s tim, tijelu su potrebne različite stvari", objasnila je Andrea.

Lijepa balerina priznala je kako je njoj oprema vrlo važna i tu prvenstveno naglašava rad u kvalitetnim tenisicama i udobnu odjeću. Općenito za sve fitness aktivnosti nosi uske tajice ili pidžama hlače, pamučni topić ili neku majicu te ne koristi iste tenisice za trčanje i vježbanje u dvorani. Ako se radi o satovima baleta radi u šlapicama ili čarapama, a ostale treninge također vježba u čarapama ili bosa.

andrea solomun

Cilj je prvenstveno zdravlje

"Što se tiče dragih i manje dragih vježbi, nekada volim sve, a nekada ništa. Kada sam umorna ili imam PMS odgovara mi više baletni ili pilates trening jer me trčanje i kardio treninzi dovedu do toga da su mi noge jako teške za plesanje. Međutim, to me ne zaustavlja da to svejedno radim. Obožavam sve vježbe za jačanje abdomena i nogu, ali nisam bas fan vježbi za ruke jer sam genetski predodređena vrlo brzom rastu mišićne mase i kao tipična balerina volim tanke vitičaste ruke", rekla je Andrea.

Dodala je da je ona sa svojim rezultatima veoma zadovoljna, iako nikada ne potpuno. Priznala je da se kao i svaka osoba bori sa svojim fiks idejama kako bih htjela izgledati i kako može izgledati, a to ovisi o raspoloženju, vremenu i puhanju vjetra. Cilj joj je prvenstveno zdravlje što sustavno naglašava i u svom plesnom centru. Smatra da kada se pravilno hranimo i krećemo, tijelo će i izgledati dobro, a uz to će doći i zadovoljstvo i određena doza sreće. Smatra kako su to stvari od životne važnosti koje zanemarujemo zbog krivih ciljeva i nametnutih normi zbog kojih mislimo da bi trebali izgledati na određen način. 

andrea solomun

"Na prehranu jako pazim i smatram je od izuzetne važnosti. Moja se bazira na kvalitetnom postotku unosa proteina, masti i ugljikohidrata. Unos mi ovisi o količini i vrsti treninga te naravno trenutnom cilju. Imam cheat day za devouranje gluposti jednom tjedno. Tada unosim povećane količine ugljikohidrata i stvarno pojedem što god poželim", rekla nam je Andrea o svom režimu prehrane.

andrea solomun

Nema odustajanja

"Kod mene naprosto nema dana kada mi se ne da vježbati. Natjeram se jer sam robot. U mojem umu nema odustajanja. To je mindset. Odlučiš i gotovo. Bili umorni, bezvoljni, vani sunce ili kiša, nema isprika, nema odustajanja i nema ne mogu, to nije opcija. Kako odlučite tako vam i bude", objasnila nam je Andrea kada smo je pitali imali li dana kada joj se jednostavno ne vježba.

Dodala je kako je kod nje presudno upravo to što je balerina i što od svoje pete godine ne zna za drugačije pa joj je lakše provoditi takav fitness režim jer za drugi niti ne zna. Kaže da jedno ipak zna, a to je da svakoj životnoj promjeni prethodi odluka koju možete donijeti samo sami te da je nitko neće donijeti za vas. Pita se ima li bolje motivacije za vježbanje od toga da budete zdravi, a mi ne možemo, a da se s njom ne složimo. 

Tanja Konjevod
Foto: vlasništvo Andreje Solomun

Objavljeno: 26.02.2017. u 09:22

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p