VJEŽBANJE

Kako na 3 načina ubrzati metabolizam

Savjeti koji će vam pomoći sagorjeti kalorije
Sigurno ste mnogo puta čuli kako stručnjaci vrlo često govore o učinkovitim načinima ubrzavanja metabolizma jer kroz taj proces (ako je on ispravan) možemo utjecati na sagorijevanje kalorija, ali i na gubitak težine.  

Metabolizam možete ubrzati na sljedeće načine:

Povećanjem težine
 
Trening snage gradi mišiće. Stručnjaci kažu da što više mišića imate, više ćete kalorija sagorjeti, čak i dok odmarate. Dok radite kardio vježbe ne sagorijevate kalorije, jer se vaše tijelo vrlo brzo prilagođava onome što činite pa biste za intenzivnije sagorijevanje morali raditi intenzivniji kardio. Trening snage kao zamjena za kardio uštedjet će vam vrijeme, a i bit ćete mnogo učinkovitiji.

Budite aktivni tijekom dana

Znamo da kvalitetno vježbanje utječe na sagorijevanje kalorija i izgradnju mišića, ali trebali biste se  usredotočiti na fizičku aktivnost i kretanje tijekom cijelog dana, pogotovo ako ste na poslu sjedili većinu vremena. Kada ste god u prilici birati, izaberite stajanje za stolom umjesto sjedenja. Stojte dok razgovarate na telefon. Pauzu iskoristite za kratku šetnju. Poslije večere napravite nekoliko plesnih pokreta ili se razgibajte na stubama s nekoliko gore-dolje vježbi. Sve ove radnje sagorijevaju kalorije, a promjene ćete na svom tijelu vrlo brzo vidjeti, što će vam se i početi sviđati. 


Naoružajte se proteinima
 
Jeste li znali da kada jedete hranu bogatu proteinima vaše tijelo sagorijeva više kalorija i vaš ih organizam brže probavlja nego što to čini s masnoćama i ugljikohidratima?! Protein vas čini sitijima što će u konačnici (ali i na dnevnoj razini) smanjiti unos nepotrebnih kalorija. 

Također, svoj metabolizam možete ubrzati i unosom dovoljno kalorija (dame, nikada ne spuštajte brojku ispod 1 200), dovoljno spavajte, pijte dovoljno vode i u svoju rutinu uvedite HIIT (high-intensity interval training). 
Foto: Unsplash, Getty Images
Objavljeno: 13.05.2018. u 00:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p