VJEŽBANJE

Kako sam shvatila da je trčanje privilegija?

Dnevnik trkačice Ogi Antunac

ogi antunac adidas trčanje

Dragi moji, došao je i na mene red da se javim, nismo se dugo čitali! Nadam se da su neke moje lude trkačke priče potaknule barem dio vas da krenete u jednu nezaboravnu i novu avanturu. 

 
Od zadnjeg javljanja, u kojem sam se, priznajem, možda i previše hvalila istrčanim polumaratoomn, pobjednički se niz nastavio (a vjerujte mi, izdavila sam time sve svoje prijateljice pa moram malo i vas), dogodio se Cener na kojem sam oborila osobni rekord (što i nije bilo teško, rekli bi zlobnici, jer ga do sada nisam ni imala. No dobro, tko je bez grijeha neka baci prvi cener!
 
Krenuli su jesenji, a zatim i zimski dani. Moram priznati da mi (Hrvati i hrvatski građani te svi oni koji se tako osjećaju) volimo kukati pa nakon što me u vrućim ljetnim danima smetala vrućina, zimi me počela smetati hladnoća, a maglu da i ne spominjem! Trčala sam, ali da sam i prigovarala - jesam! Kako to obično biva, općepoznata stvar da je Hrvatima (i dakle svim stanovnicima Lijepe naše), kad je vruće - prevruće je, a kad je hladno - prehladno je. Mi ne poznajemo osrednjost.

ogi antunac adidas trčanje
 
Ne bih rekla da se sam se vratila trčanju zbog određenog spleta okolnosti, bit će prije da sam, onako baš klasično, postala žrtva poslovice: Shvatiš što si volio tek kada to izgubiš!
 
Nažalost, jedna neposlušna žlijezda ispod donje vilice, napravila mi je neke probleme, pa je nakon 2 mjeseca međusobnog uvjeravanje i muke odlučila – "Ti, draga moja – ideš van!" Operacija #Neposlušna je uspješno obavljena, mali ožiljak ostao je kao uspomena. Da se zna kako prolaze oni koji me ne slušaju. S obzirom na to da me #Neposlušna onemogućavala u mnogim aktivnostima koje su mi drage, kao što su klopa, piće, brbljanje, shvatila sam kako je jedna od njih i trčanje.
 
ogi antunac adidas trčanje  
Ostala sam paf; nisam to očekivala. Na društvenim sam mrežama pratila svoje bivše kolege trkače koji su u međuvremenu odradili par utrka na kojima bih rado sudjelovala, ali naprosto nisam mogla. Kao nekada, kada sam htjela markirati iz škole, izmislila bih neku bolest. Samo problem je što sada nisam htjela markirati. Htjela sam trčati, ali nisam mogla.

Dva dana nakon operacije čula sam se sa svojom frendicom R. da joj raportiram jesam li preživjela. Na kraju beskrajno dosadnog izlaganja zdravstvenog biltena, samo sam tiho šapnula: Ali, ja bih trčala. R. je momentalno vrisnula: "Ne budi luda; jesi li normalna, ugrozit ćeš svoje zdravlje. Ti bi još sada trčala, pih! Imaš možda i muzičku želju?"
 
ogi antunac trčanje adidas
Moram priznati da je i mene zadesilo, ali da - trčala bih! Shvatila sam da je trčanje privilegij. Privilegij onih koji mogu, a mogu zato što su zdravi. Počelo mi je faliti, taj osjećaj snage i zdravlja da nešto mogu. Taj osjećaj smirenja koji imam nakon treninga. Ljubomorno sam promatrala trkače oko sebe. Više im u mislima nisam mjerila tempo, uspoređivala svoj s njihovim i gledala jesam li brža. Samo sam vidjela da imaju tu slobodu, da nešto mogu!

Da rezimiram: Loše vijesti su da sam morala na operaciju; dobre vijesti su da sam se oporavila, a još bolje vijesti su da sam shvatila blagodati svega onoga što mogu jer sam zdrava. Ah da, a najbolje vijesti: Više ne kukam! Nije mi vruće, nije mi ni hladno. Sve mi je dobro. Vratila sam se trčanju polako, u kasne ljetne noćne sate u svom sam kvartu odradila svoj prvi trening nakon 6 tjedana mirovanja.
 
ogi antunac adidas trčanje
Bilo mi je teško, osjećala sam se kao da sam opet na početku. Ali tijelo pamti, pamti sve one puste kilometre pretrčane u adidas školi trčanja i brzo su se ove nogice prisjetile da su već trčale, tako da polako, ali sigurno, ponovno napredujem!

Ono u čemu trenutno uživam je činjenica da se broj trkača znatno povećao, a posebno me veseli da se razvio svjetski trend trčanja po kvartovima i ulicama kao u ozbiljnim svjetskim metropolama. Znam da je uvijek bolje držati se zemljane podloge, ali mi iz mode znamo da trend nije postao ozbiljan sve dok se ne pojavi, na ulici!
 
Ogi Antunac
Foto: Jure Perišić
Objavljeno: 19.07.2016. u 12:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p