VJEŽBANJE

Kako se motivirati da idete u teretanu cijelu godinu?

Šest odličnih trikova
motivacija za vježbanje
S
iječanj je mjesec u kojem su teretane naprosto preplavljenje vježbačima, neki su došli zbog novogodišnje odluke da će živjeti zdravije, neki jer žele skinuti kilograme nakupljene za vrijeme blagdana, a manji dio njih tu je jer, ne biste vjerovali, marljivo treniraju cijelu godinu. Donosimo vam trikove uz koje i vi možete postati dio vrijedne manjine koja redovito vježba.

Počnite s vježbanjem zbog pravih razloga

Nikako se nemojte pridružiti teretani samo zbog toga što mislite da vaša okolina to od vas očekuje nakon blagdana. Ako svi vaši prijatelji i bližnji u siječnju krenu u teretanu, to ne znači da morate i vi. Bolje vam je zaboraviti na teretanu u prvom mjesecu i učlaniti se tek u veljači jer će biti manje gužve i nećete osjećati toliki pritisak da nešto baš morate. Ako vas niti inače teretana nije uspijevala zadržati dulje od nekoliko mjeseci, jednostavno zaboravite na nju i razmotrite neku drugu aktivnost u kojoj ćete istinski uživati jer ako ste krenuli iz pogrešnih razloga, vrlo vjerojatno ćete prije odustati.

motivacija za vježbanje

Zadajte si realne ciljeve 

Mjesec dana u teretani sigurno vam neće dati tijelo poput Victoria's Secret anđelica i to je potpuno nerealno za očekivati. Ako si zadate nedostižne ciljeve, vrlo brzo ćete odustati od vježbanja jer ćete osjećati razočarenje. Postavite si jedan veliki, ali realan cilj i više manjih i vidjet ćete koliko ćete biti motiviraniji kada dostignite jedan od njih. Kada definirate ciljeve, odmah isplanirajte i kako doći do njih i napravite plan prehrane i vježbi. Kada imate takav detaljan plan i ciljeve koje je moguće ostvariti, sigurno ćete dulje ostati motivirani za ostanak u teretani cijele godine.

Unajmite osobnog trenera

Iako možda mislite da vam nije potreban osobni trener, ako će vas itko motivirati da budete predani tjelesnoj aktivnosti, onda je to upravo ta osoba. Osim što će vam pokazati pravilno izvođenje vježbi i dati savjete o zdravoj prehrani, na svakom treningu ćete osjećati da vas netko ipak nadgleda pa ćete se sigurno više potruditi. Naravno, ne morate cijelu godinu koristiti njegove usluge, ali dok ne dođete do prvog malog cilja bilo bi dobro da bude uz vas jer su manje šanse da ćete odustati ako znate da netko ipak prati vaš napredak.

motivacija za vježbanje

Pazite što jedete 

Što zdravije jedete, osjećat ćete se bolje jer će vaš organizam biti zadovoljan nutrijentima koje dobiva. Ako namjeravate vježbati i istovremeno jesti sve što vam padne na pamet, odmah odustanite od teretane jer će sve izgubiti svoj smisao. Ako se pravilno hranite imat ćete dovoljno energije za vježbanje i nećete osjećati krize prije odlaska u teretanu nego će vaše tijelo žudjeti za potrošnjom energije i samim time nećete osjećati potrebu da odustanete već nakon mjesec dana.

Pronađite društvo

Ako nakon nekoliko mjeseci vježbanja osjetite pomanjkanje motivacije, pokušajte aktivirati nekog od svojih prijatelja ili obitelji. Osjetit ćete novi elan i bit će vam ljepše u dobrom društvu, a i učinit ćete dobro djelo jer ćete još nekoga potaknuti da započne sa zdravom navikom. 

motivacija za vježbanje

Počastite se 

Kada postignete neki cilj, svakako si priuštite jelo koje ne jedete toliko često, a volite ga jer preveliko uskraćivanje može dovesti do kontraefekta. Za dobre rezultate kupite si povremeno i novu opremu, kao što su tenisice ili odjeća za vježbanje. Lakše ćete se natjerati na trening ako znate da ćete se ponekad nagraditi. Naravno ne treba pretjerivati, ali red omiljene čokolade nakon svakih nekoliko treninga neće štetiti vašoj liniji, a pomoći će vam da budete ustrajniji u treniranju.

T.K.
Foto: Pinterest
Objavljeno: 24.01.2017. u 14:14

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p