VJEŽBANJE

Koja je odgovarajuća obuća za pravilno trčanje?

Preporučili adidasovi treneri
adidas
Z
bog raznolikog izbora tenisica, rekreativni i iskusni trkači često se suočavaju s pitanjem koji model odabrati. Kako odabirom nove obuće ne bi napravili više štete nego imali koristi, za preporuke smo se obratili adidasovim trenerima.

Kvaliteta obuće za trčanje vrlo je važna. Zbog obuće loše kvalitete odnosno neprimjerene obuće mogu patiti i ekonomičnost i sama tehnika trčanja, a time dugoročno riskiramo oštećenje zglobova.

Odabir obuće za trčanje

Prilikom odabira tenisica, potrebno je uzeti u obzir niz čimbenika trčanja. Kakva je vaša težina i koliko ste fizički spremni - jeste li početnik ili napredni trkač? Naime, početnicima i težim trkačima preporučuje se obuća s boljim ublažavanjem i većom stabilnošću, a naprednim lakša i tvrđa obuća. Koju ste udaljenost odabrali? Na veće udaljenosti preporučuje se trčanje u obući s više ublažavanja, za kraće je udaljenosti bolja tvrđa odnosno obuća s manje ublažavanja.

adidas
Kakav je teren - trčite li uglavnom cestom, na asfaltu ili šumom? Tenisice za neravan teren (trail) naime robusnije su i stopala štite od mehaničkih utjecaja, također imaju izraženiji profil, što omogućuje bolje trenje na mekom terenu. Trčite i zimi? Obuća se razlikuje i s obzirom na sezonu, pa se zimska sastoji od vodootpornih membrana, kao što je Gore Tex i ima više profila, koji omogućuju da stopala u mokrim uvjetima ostaju suha i pružaju dovoljno trenja na skliskim površinama. Ljetna je obuća izrađena od lakših i zračnijih materijala, a time se noga manje znoji na višim temperaturama čime se smanjuje i mogućnost nastajanja žuljeva.

Pronacija ili supinacija?

Kod odabira obuće također je važna i sama priroda stopala, gdje je potrebno uzeti u obzir širinu stopala, njegov luk i način postavljanja - pronaciju ili supinaciju. Potonju nam u većini trgovina sportskom opremom mogu izmjeriti, također luk. No, najvažnije od svega je da je obuća udobna i da se u njoj dobro osjećamo.

adidas

Pravilnim odabirom mogu se izbjeći ozljede

Ispravnim odabirom tenisica možemo izbjeći mnoge ozljede. Jedna od najčešćih, s kojima se suočavaju trkači je takozvano trkačko koljeno. Posljedica je pogrešnog položaja stopala, dakle pretjeranog okretanja prema van ili prema unutra, odnosno nedostatka spremnosti za takvo kretanje. Ozljeda koljena može se izbjeći samom kupnjom tenisica, koje pružaju veću stabilnost i prijenos pritiska.

Druga poznata ozljeda, na koju također utječe odabir sportske obuće je upala Ahilove tetive, koja povezuje mišiće listova s petnom kosti. Kako bi se spriječilo potonje, potrebno je odabrati sportsku obuću, koja nije previše kruta u prednjem dijelu potplata ili previše mekana na stražnjem dijelu. Odabir sportske obuće ovisi i o površini po kojoj se trči. Osim toga, tenisicama s naprednim ublažavanjem urbani trkači mogu izbjeći mnoge neugodnosti kao što je upala pokosnice.

adidas

Mijenjanje obuće

Kada mijenjati obuću ovisi o samoj upotrebi ili zlostavljanju, kao i o samoj kvaliteti. Napredniji trkači s većom kilometražom u principu mijenjaju obuću svake sezone, dok je trkači s manje kilometraže mogu koristiti i nekoliko sezona. adidas preporučuje da obuću zamijenite drugom nakon što otrčite 500 km.

ana bacinger

Ana Bacinger

Iskustvo adidas ambasadorice

"Mislim da već i ptice na grani znaju kako su kvalitetne tenisice najbitnija oprema kod trčanja. Tako sam ja u trenutku kad sam odlučila krenuti rekreativno trčati, odlučila investirati u kvalitetan par tenisica i uz malo istraživanja odluka je pala na Ultra Boostice s potpisom adidasa. A, s obzirom na to da se nama rekreativcima savjetuje da mijenjamo tenisice svakih 500-tinjak kilometara, novi model Ultra Boost X koji je kreiran posebno za žene došao mi je kao naručen! Odlučila sam se naravno za najupečatljiviju kombinaciju boja i moram priznati da sam prezadovoljna s njima. Lagane su kao perce, idealne za moje trčanje na atletskoj stazi, ali i po šumskim stazama koje su mi najdraže u toplim mjesecima", rekla je Ana Bacinger. Doznajte više o tome kako adidas redefinira trčanje za žene.

ana bacinger

Foto: PR

Objavljeno: 14.03.2017. u 15:31

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p