VJEŽBANJE

Koje je doba dana najbolje za vježbanje?

Kada je najbolje odraditi trening?
u koje doba dana vježbati
J
utarnji, popodnevni ili večernji trening? Vječno se lome koplja oko toga koje je doba dana najbolje za vježbanje, a kako ne bismo sami nagađali, popričali smo s Draženom Ivezićem, privatnim trenerom koji nam je rekao prednosti i mane treninga u svim dobima dana. 

Prednosti i mane jutarnjeg treninga

"Ako pretpostavimo da smo legli u krevet na vrijeme i naspavali se oko osam sati, naše tijelo će ujutro biti odmorno i puno energije. Nakon buđenja bi bilo izvrsno da odmah doručkujemo nešto zdravo i kvalitetno što će pokrenuti naš metabolizam i dati tijelu još više snage za jutarnji trening. Ujutro će nam tijelo biti 20 posto manje fleksibilno nego tijekom dana, jer su nam ujutro mišići i tetive hladni i nezagrijani pa bi bilo poželjno da ujutro posvetimo malo više vremena za zagrijavanje našeg tijela, kako ne bi došlo do ozljeda", rekao je Dražen.

u koje doba dana vježbati
Dodaje kako su prednosti jutarnjeg vježbanja različite, od toga da ćete odraditi trening ujutro i imati slobodan ostatak dana, preko toga da vam se neće moći dogoditi da planirate kasniji trening nakon posla pa vam uleti neki sastanak ili obaveza, do toga da ćete izbjeći da budete preumorni nakon posla, jer eto vani je zima i kiša, a doma je tako lijepo u krevetu.

Zašto su dobri popodnevni i večernji treninzi?

"Treningom odmah nakon posla isključujemo mogućnost eskiviranja s treninga, obično smo tada i dovoljno zagrijani u usporedbi s jutrom pa možemo i brže ući u trenažni proces. Naravno, lagano zagrijavanje je uvijek preporuka, također će nam i dobro doći tjelovježba nakon osam sati sjedenja ili stajanja. Bilo bi pametno imati spremne stvari za trening sa sobom i pojesti dobar obrok sat i pol prije treninga, tako da ne moramo ići kući nakon posla nego ravno u teretanu ili na trčanje", objašnjava Dražen.

u koje doba dana vježbati
Dodaje kako je večernji trening šećer na kraju dana koji može biti izvrsna prilika da izađemo iz udobnosti svog doma i napravimo nešto odlično za naše tijelo. Kaže kako treninzi koje odradimo navečer imaju brojne prednosti, tijelo je dobro napunjeno energijom kroz cijeli dan, imamo priliku završiti dan nečim pozitivnim i relaksirajućim i možemo izbaciti iz sebe sav stres i negativnu energiju koju smo nakupili tijekom dana.

"Navečer su nam mišići već dobro zagrijani i spremni za težak i intenzivan rad, opasnosti od ozljeda su manje nego ujutro kada smo hladni, no ipak malo pripazite na fokus jer se umor može javiti u večernjim satima. Večernji trening može pomoći da lakše zaspete i da imate bolji san. Ipak, nekoga bi fizička aktivnost mogla i razbuditi pa pripazite da navečer ne uzimate kofeinske suplemente kako ne biste previše 'nabrijali' vaš organizam koji vam neće dopustiti da zaspite", rekao je Dražen.

u koje doba dana vježbati

Jutarnji, popodnevni ili večernji?

Na kraju zaključuje da je potpuno individualno kada ćemo se osjećati najbolje za trening, jutarnje ptice uživat će ujutro, a noćne ptice u kasnijim treninzima. Svaki od navedenih pristupa treningu ima svoje prednosti i mane, no najveća greška je kaže Dražen, ne ići na trening uopće. Upravo zbog toga, izaberite svoje najbolje vrijeme za vježbanje i nemojte tražiti izgovore jer je trening dobro napraviti u svako doba dana. Dražen napominje da zapamtite da je jedini loš trening, onaj koji se nije desio. Ako želite još fitness savjeta, trenera Dražena Ivezića možete kontaktirati ovdje.

Tanja Konjevod
Foto: Unsplash i Pexels

Objavljeno: 14.03.2017. u 16:07

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p