VJEŽBANJE

Koji su vitamini i minerali potrebni za uspješnije vježbanje?

Mikronutrijenti koji jamče bolje rezultate

Vitamini i minerali nužni su za normalno funkcioniranje našeg organizma, a ako ste vrlo aktivni i redovno vježbate u teretani ili trčite potrebno vam je puno više mikronutrijenata nego prosječnim ljudima. Nutricionistica dipl. ing. preh. teh. Nataša Šoštarić navodi najbolje vitamine i minerale potrebne za uspješno vježbanje.

 
Vitamini i minerali potrebni su našem tijelu prije, tijekom i nakon tjelovježbe, a neki mikronutrijenti posebno su važni za postizanje rezultata, održavanje zdravlja te učinkovitu obnovu organizma nakon vježbanja. Doznajte top četiri vitamina i minerala uz koje će vam vježbanje biti lakše i uspješnije.
 Nataša Šoštarić
 
Magnezij
Magnezij je vrlo važan mineral koji sudjeluje u brojnim biokemijskim procesima u tijelu, odgovoran je za pravilno funkcioniranje kardiovaskularnog i neuromuskularnog sustava. U tijelu se većinom nalazi u kostima, otprilike 60 posto te u mekom i vezivnom tkivu. Sudjeluje u metabolizmu energije i sintezi proteina te na taj način pridonosi uspješnijim rezultatima prilikom tjelovježbe. Gubi se pojačanim znojenjem pa ga je važno pravilnom prehranom redovito unositi u organizam. Magnezij regulira razinu kalcija u organizmu koji djeluje na stezanje mišića te ih na taj način opušta i pomaže pri oporavku. Najbolji izvori magnezija su zelenolisnato povrće, orašasti plodovi, sezam, sjemenke, riba, banane, zob, mahunarke i avokado.

Željezo
Željezo je sastavni dio hemoglobina te sudjeluje u transportu kisika do svih stanica u organizmu što je prilikom tjelovježbe od izuzetne važnosti. Oporavak mišića je ubrzan ako su mišići pravovremeno opskrbljeni s dovoljnom količinom kisika. Unos željeza je izuzetno važan za žene sportašice koje menstrualnim ciklusima gube izvjesne količine ovog minerala i sklonije su nedostaku željeza, točnije anemiji. Anemija može uzrokovati malaksalost, umor, vrotoglavice i može rezultirati lošijom sportskom izvedbom. Najbolji izvori željeza su oni životinjskog podrijetla, crveno juneće nemasno meso poput bifteka i telećih iznutrica, a od biljnih izvora najbolji su leća, tofu, cikla i indijski oraščići.
 


Cink
Cink je sastavni dio enzima i proteina te sudjeluje u svim fazama rasta, izgradnje i oporavka mišića. Također djeluje protuupalno te je odgovoran za zacjeljivanje tkiva i uključen je u sve faze rasta, što je posebno važno za adolescente koji se bave tjelovježbom i imaju pojačane potrebe. Pri intenzivnom vježbanju cink se gubi te ga je potrebno svakodnevno unositi putem hrane. Najbolji izvori su morski plodovi, crveno meso, meso peradi, orašasti plodovi i sjemenke.

Vitamini B skupine
Dostatan unos vitamina B skupine osigurava dovoljno energije i sudjeluje u izgradnji i oporavku mišićnog tkiva. Osim toga, vitamini B skupine sudjeluju u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca koja donose kisik do mišićnog tkiva. Najbolji izvori su jetrica, plava riba, crveno meso i morski plodovi.
 
Tanja Friš
Foto: Pexels i vlasništvo Nataše Šoštarić
Objavljeno: 29.04.2016. u 12:43

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p