VJEŽBANJE

Koliko koraka dnevno je potrebno za mršavljenje?

Hodanjem možete gubiti kilograme
koraci
posljednje vrijeme, kada svaki pametni telefon može brojati koliko koraka dnevno pređemo, postalo je popularno svaki dan prehodati određeni broj koraka koji si je netko zacrtao i to je zaista odlična zdrava aktivnost, ali koliko je koraka dovoljno da počnemo gubiti kilograme?

Iako možda mislite da je hodanje preslaba aktivnost za topljenje kilograma ipak nisu samo teretana i trčanje za tu svrhu. Za hodanje vam ne treba apsolutna nikakva oprema, niti članska iskaznica. 10 000 koraka, odnosno osam prijeđenih kilometara je okviran cilj koji preporučuje većina zdravstvene literature. Taj okviran broj definiran je još 1965. godine kada je Y. Hatano izumio pedometar i odredio da je 10 000 koraka idealna količina koju netko mora prijeći da bi sagorio suvišne kalorije. Sada je taj broj koraka prihvaćen i od Svjetske zdravstvene organizacije.

koraci
Zar ne bi bilo bolje jednostavno hodati 10 000 koraka dnevno, umjesto da se znojite u zagušljivoj teretani? Ako dnevno pređete navedeni broj koraka možda vam se otkucaji srca neće podići kao što bi se od desetak sklekova u teretani, ali svejedno će vam tijelo biti zahvalno. Posljednja američka studija tvrdi kako je 10 000 koraka dnevno dovoljno za gubitak kilograma, ali bi 15 000 bilo još bolje jer bi moglo smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i suziti struk. Ako želite oblikovati tijelo, onda se svakako pokušajte približiti broju 15 000 koraka dnevno, a ako vam je dovoljno potrošiti unesene kalorije i 10 000 će biti dovoljno. 

Ako vam se i 10 000 koraka čini nedostižno, pokušajte se fokusirati na taj cilj. Parkirajte se dalje nego što biste inače, nemojte ići pokretnim stepenicama ili liftom, pokušajte se svakih nekoliko sati ustati s radnog mjesta i napraviti kratku šetnju uredom ili jednostavno umjesto sjedeće kave s prijateljima, šećite! Brojenje koraka može biti odlična zdrava navika i ako ćete biti dosljedni zaista vam može donijeti rezultate. Svaki dan pratite svoj napredak i brojevi će vas sami motivirati. Ako već niste, instalirajte jednu od brojnih aplikacija za brojanje koraka na svoj telefon i drugi puta kada birate između šetnje ili auta, znat ćete što odabrati.

T.K.
Foto: Pexels i Unsplash
Objavljeno: 07.06.2017. u 16:33

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p