VJEŽBANJE

Najčešće pogreške koje žene rade u teretani

Možda radite ove pogreške, a da ih niste ni svjesne

greške u teretani
I
dete u teretanu već dulji period i ne vidite nikakve rezultate? Ne očajavajte jer možda radite pogreške koje žene često rade u teretani i zato rezultati izostaju. Profesionalni trener Marko Drčić naveo je najčešće pogreške i objasnio kako da ih ispravite.

"Ako odlazite u teretanu radi vježbanja, to je za svaku pohvalu i priznanje, ali nije dovoljno za postizanje rezultata. Postoji nekoliko pogrešaka koje žene često čine u teretani i zbog kojih je njihov razvoj neprimjetan, a uzalud se trude na svakom treningu", rekao je Marko i naveo i objasnio 10 čestih pogrešaka koje radite, a da ih niste ni svjesne. 

marko drčić                                                                  Marko Drčić

1. pogreška: Svaki dan isti trening

Trener objašnjava da ako dugo niste vježbali ili nikada niste imali sreće raditi sa stručnim trenerom, tada možda ne znate da je mišiću za razvoj potreban odmor i regeneracija. Ako svaki dan vježbate iste mišiće, tada nemaju šanse za regeneraciju i nikada se neće početi razvijati, jačati i postajati napetiji. Svakoj mišićnoj skupini nakon intenzivnog treninga treba barem 48 sati odmora i ako ste na naprednoj razini, tada ćete samo jednom tjedno vježbati jednu mišićnu skupinu! Odmor je važan koliko i vježbanje, Marko kaže da se ne bojite toga da vam se mišići zbog previše odmora neće odgovarajuće razvijati, jer baš suprotno, previše treninga će spriječiti njihov razvoj.

2. pogreška: Strah od utega

"Još uvijek je kod žena prisutno razmišljanje da će zbog dizanja utega postati jako krupne. Zbog toga što ćete primiti utege i redovno vježbati s njima, nećete postati bodybuilderice. Istovremeno je istina i da nećete ništa promijeniti na mišićnom tonusu ako satima radite kardio vježbe. Možda ćete sagorjeti masti, ali što će ostati zatim? Vidjet ćete, ne baš puno", rekao je Marko.

Trener objašnjava kako je upravo vježbanje s utezima ono što će vam oblikovati seksi ruke, čvrstu stražnjicu, ravan trbuh i poželjnu figuru, a da ne govorimo o tome da što je više mišića na vama, više kalorija sagorijevate čak i za vrijeme odmaranja. Dodaje kako je mišićno tkivo doista proždrljivo! Ako ste u prijateljskom odnosu s utezima, mirno možete povećati svoj unos kalorija, u interesu sačuvanja tjelesne težine i razvoja. Gustoća kostiju će vam također narasti od vježbanja s utezima i uspješno ćete se boriti protiv osteoporoze.

greške u teretani

3. pogreška: Ne pijete dovoljno

"Ako pogledate jednog bodybuildera, natjecatelja u teretani, možete vidjeti, da popije čak 2 litre vode tijekom jednog treninga. Mnogi sada sigurno negoduju, ali zašto je važno konzumiranje vode? Jer s jedne strane odstranjuje toksine. S druge strane pomaže u održanju zdravlja zglobova, izbjeći ćete vrtoglavicu, a metabolizam će održati na većem stupnju. Također smanjuje i osjećaj gladi", kaže Marko.

4. pogreška: Kardio, kardio, kardio...

Trener dodaje kako pretjerano kardio vježbanje ne samo da kvari formu, nego uništava i imunosustav. Povećava u organizmu količinu kortizola, što pak vodi do razgradnje mišićnog tkiva. Što je manje mišića, razmjena tvari je sporija. Preporučuje vježbanje kardio vježbi maksimalno 3-4 puta u tjednu u trajanju od oko sat vremena. Naravno, svako ima drugačiji organizam, zato su potrebne osobne primjene, ali naglašava da povremenim sportašima neće biti potrebni kardio treninzi 7 puta tjedno u trajanju od 3 sata.

5. pogreška: Loša tehnika vježbanja

"Kako muškarci, tako i žene zanimljivo izvode vježbe u teretani, ali mnoge žene naprave istu pogrešku kod vježbe vučenja ispred glave sa širokim hvatom. Ovdje je naglasak na širokim leđnim mišićima, ali mnoge žene ne koriste ništa osim ruku. Kod ove vježbe prilikom pravilnog izvođenja šipku treba primiti nešto šire od širine ramena i povući do visine prsa tako da tijekom vučenja leđa ostanu ravna i pomalo se gornjim dijelom tijela nagnemo natrag. Treba se koncentrirati na leđne mišiće, ruke su samo oruđe koje služi kao hvataljka", objasnio je Marko.

greške u teretani

 6. pogreška: Smanjenje struka s trbušnjacima

Trener nas je upitao koliko puta vidimo u teretani da žene ništa drugo ne rade osim trbušnih kontrakcija, dizanja nogu, twistera i milijun drugih vježbi za trbušne mišiće? Kaže kako naravno da ima i muškaraca koji to rade jer još uvijek mnogi vjeruju da će tako stanjiti struk. Objašnjava da trbušnjacima ne možete skinuti masne naslage s trbuha.

Struk će vam postati tanji, ako nemate masti na njemu. Ako mislite da će ispod masnih naslaga oblikovani mišići napraviti napetim vanjski dio trbuha, varate se. Kaže kako izvana neće biti ništa osim masnih jastučića, koji su i do sada bili tamo. Odstranjenje masnih naslaga je moguće odgovarajućom dijetom i kardio vježbanjem. Savjetuje tjedno dva do tri puta raditi trbušnjake, ako ste se riješili masnih naslaga, ta količina vježbanja je sasvim dovoljna za čvrsti trbuh.

7. pogreška: Mi se ne znojimo!

"Mislim da ovo ne treba posebno objašnjavati. U teretani si, a znojenje je zdravo. Nemoj se bojati zbog šminke! Zašto si uopće našminkana? Zato si došla ovdje? Trenirati, nisi na spoju, zar ne?", šali se Marko.

8. pogreška: Previše parfema!

Trener kaže kako u teretani zovu "oblak parfema" one žene koje kompletno našminkane stižu na trening. Priznaje kako nema goreg osjećaja od onoga kada je čovjek ispod velikog utega sav zadihan, ili na kardio spravi i jedino želi doći do kisika, ali do nosnice mu dospijevaju samo ružini oblaci. Kaže kako to može strašno smetati i lako nadražuje te tjera na kašalj što tijekom treninga nije baš ugodna stvar.

greške u teretani

9. pogreška: Bez bjelančevina nakon treninga

"Ne konzumiranje bjelančevina nakon treninga je česta pogreška i kod muškaraca. Ako ste imali jedan dobar trening, kada ste uspješno razradili svoje mišiće, kako mislite da će se regenerirati i razvijati, ako nećete vratiti hranjive tvari u organizam? Razvoj je rezultat regeneriranog mišića pomoću odmora i hranjivih tvari. Mišić se ozlijedi tijekom treninga, ako nema hranjivih tvari, nema regeneracije, nema razvoja", objašnjava Marko.

Najidealnija kombinacija koju preporučuje je izolat bjelančevine mliječne sirutke s L-glutaminom. U 40 g izolata dodajte 15 g ugljikohidrata i 5 g glutamina. Naravno svi smo mi različiti što se tiče tjelesne težine, genetike i ciljeva pa svatko treba za sebe izračunati prema potrebi za hranjivim tvarima, točno koliko, tj. koje količine su nam potrebne.

10. pogreška: Saginjanje u stranu

"Drage moje dame! Ovu vježbu spremne ste danonoćno raditi u cilju postizanja što tanjeg struka, ali podsjetit ću vas na šestu pogrešku s jedne strane, a s druge strane ova vježba čini mišičavim bočnu stranu trupa, od čega ćeš biti samo šira, struk neće biti tanji nikako. Gledano sprijeda izgledat ćete šire. Žene koje samo povremeno vježbaju uopće ne bi trebale raditi ovu vježbu!", savjetuje trener i sigurni smo da ako obratite pažnju na ove pogreške i ispravite ih, rezultati neće izostati! 

Tanja Konjevod
Foto: Pinterest i vlasništvo Marka Drčića
Objavljeno: 22.09.2016. u 13:34

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p