VJEŽBANJE

Ne, odlazak u teretanu stvarno ne mora biti bolan

Sad je pravo vrijeme za vježbanje
Ako ste i vi jedni od mnogih koji svoj odlazak u teretanu odgađaju mjesecima koji se ubrzo pretvore u godine, imamo rješenje! Nekoliko odličnih savjeta i trikova zbog kojih ćete ubrzo zavoljeti svakodnevno opuštanje kroz tjelovježbu, a tijelo i zdravlje bit će odličan pokazatelj pravog odabira.

Nakon proslave prvog dana nove godine, teretane su krcate novim članovima, ali i onima koji su svoju prašnjavu iskaznicu izvukli iz sportske torbe koju nisu otvorili od posljednjeg odlaska. Entuzijazam onih koji zaista odu traje svega koji tjedan, a nakon toga vraćaju se svojom ustaljenoj rutini, a tek rijetki zaista zavole vježbanje. Tu su naravno i oni koji govore da će krenuti vježbati, kreiraju razne planove, pronalaze svakakve programe, kupuju opremu, pune hladnjake smrznutim špinatom i bademovim mlijekom i tu cijela priča stane. Netom prije proljeća ponovno kreće priča o nekakvoj rekreaciji, mršavljenju i trbušnjacima jer ipak ljeto stiže, a vremena je malo. Baš tako, vrijeme curi sve brže, a ljeto je pred vratima, a vi još uvijek sa spakiranom torbom i nikad nošenim novim tenisicama uz onu poznatu parolu "nema veze, sljedeće ljeto“. Tako je i stiglo to vrijeme kad je ljeto još jedanput došlo svom kraju, a volju za teretanom još uvijek treba pronaći. Stoga smo odlučili razbiti taj začarani krug i pronaći ključne savjete radi kojih će svaki odlazak u teretanu i tjelovježbu svake vrste učiniti podnošljivom, dapače, ubrzo ćete uživati znajući da ste aktivni.


Istražite!

Ako se odlučite za teretanu, prvo što morate učiniti, naravno jest pronaći istu s dobrom opremom i nekoliko trenera koji će vam pomoći upoznati se s vježbama. Ipak, ono najbitnije jest da odaberete teretanu koja vam je u susjedstvu. Tako nećete imati osjećaj da gubite puno vremena na vježbanje stoga odaberite onu blizu svog doma ili fakulteta/posla.

Pitajte za pomoć

Najgore korak je zapravo krenuti u teretanu, posebice ako niste upoznati s onim što trebate raditi za vaše tijelo. Čest prizor u teretani su pojedinci koji se spravama ne znaju služiti, a ustručavaju se pitati dežurne stručnjake koji su tamo upravo iz tog razloga. Stoga, samo hrabro. Mnoge teretane danas u svojim članovima nude usluge trenera i nutricionista koji će vam pomoći odabrati najbolji plan tjelovježbe i prehrane i cijelo iskustvo učiniti bezbolnim. Raspitajte se o svakoj teretani, o stručnjacima koji su tamo, odite na probni trening i doživite atmosferu.


Plan, plan i plan!

Bez plana, nema rezultata. Česta pogreška mnogih je što se odluče za odlazak u teretanu i naposljetku svedu tjelovježba na isprobavanje mnogo različitih sprava i na nijednoj ne provedu dovoljno vremena za postizanje ikakvih rezultata. Uzmite papir i olovku, dobro razmislite što želite postići s tjelovježbom i na temelju toga napravite plan. Sprave u teretani, od trake za trčanje do utega zahtijevaju poznavanje tehnike korištenja, ali i rezultata koje s istima možete postići, stoga, ponovno, najbolje je posavjetovati se sa stručnjacima.


Zabavite se!

Možda zvuči neobično jer tko je vidio smijati se kad vam se plače od boli, ali upravo je to trik s kojim ćete zavoljeti vježbanje i veseliti se istom! Odaberite vrstu rekreacije koja vam je najprirodnija pa ako je to odlazak u teretanu i trčanje po traci, samo naprijed. Nekima su draži grupni treninzi, rekreacija u prirodi ili pak timski sportovi. Kako bilo, ako se tjelovježbi ne veselite, ubrzo ćete izgubiti svaki poriv i entuzijazam za istom. Uvijek možete pozvati prijateljicu i nagovoriti ju da skupa započnete vježbati, a dobro je poznato da je teretana odlično mjesto za upoznavanje novih prijatelja koji su tamo iz istog razloga kao i vi. Odličan support system prije i tijekom vježbanja, a nakon uvijek možete otići na kavu ili proteinski shake kao pravi fitness zaljubljenici.
Foto: Instagram, Unsplash
Objavljeno: 05.09.2018. u 11:56

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p