VJEŽBANJE

Najčešće pogreške zbog kojih vaš trbuh nije ravan

Provjerite radite li neku od njih!

Kada govorimo vježbanju, dio tijela koji zasigurno zaokuplja najviše pažnje je trbuh i područje oko njega. Naravno ovisno o građi tijela i genetici, trbuh je jedno od onih područja koji vrlo lako taloži masne naslage kojih se je poslije teško riješiti te se može dogoditi da čak niti učestalim vježbanjem ne uspijevate dovesti spomenuto područje u željenu formu.

Kada govorimo o izgledu trbuha, lijepo oblikovan trbuh koji prati vizuru tijela jedan je od najpoželjnijih rezultata koje želimo imati na kraju vježbanja, no što ako čak niti onda ne postižemo željeni izgled? Brzina kojom ćete se riješiti masnih naslaga oko trbuha ovisi o nekoliko čimbenika, a neki od njih su brzina metabolizma, vaša dob, vrste vježbe koje prakticirate te naravno ono što konzumirate u vidu hrane i pića.

Jednom kada krenete na dijetu, najčešće se u potpunosti izbace ugljikohidrati i slatkiši te iako je to dobro za gubitak kilograma, ne garantira da ćete se u potpunosti riješiti naslaga na trbuhu. Kako biste dobili ravan i lijepo oblikovan trbuh potrebno je konzumirati dovoljne količine tekućine, zdravo i raznovrsno se hraniti, pravilno vježbati te izbjegavati alkoholna i gazirana pića.

U nastavku smo izdvojili nekoliko pogrešaka i navika koje mogu utjecati na brzinu gubljena suvišnih masti oko trbuha, pa pronalazite li se u nekima, probajte ih što prije zaboraviti.

Prakticiranje isključivo trbušnjaka kao tip treninga

Jedna od najučestalijih pogrešaka prilikom skidanja masnih naslaga oko trbuha je prakticiranje isključivo trbušnjaka ili ostalih vježbi namjeni samo tom području. Ravan trbuh postići ćete isključivo kombinacijom različitih vježbi, a kako bi se trbuh oblikovao i formirao, najprije je potrebno otopiti masnoće, a trbušnjaci to neće učiniti. Dakle, najprije trebate krenuti s kardio vježbama ili vježbama s utezima, a tek potom vježbama za oblikovanje.

Povećajte unos bjelančevina i svježeg sezonskog povrća

Kada govorimo o hrani, valja povećati unos bjelančevina, svježeg sezonskih povrća te izbjegavati konzerviranu hranu premda ona imala predznak ‘zdravo’. Također, poželjno je jesti kuhanu hranu jer ona sama po sebi ne napuhuje te u širokom luku izbjegavati pića koja sadrže bilo kakve konzervanse. Pokušajte piti samo svježe cijeđene sokove, vodu ili hranjive čajeve.

Pokušajte smanjiti razinu stresa

Zadnja stavka koju se smijemo zanemariti je stres i životne okolnosti koje se događaju. Budući da je svaki organizam drugačiji te ne reagiramo svi jednako, situacije koje se događaju na radnom mjestu ili u obitelji, mogu utjecati na problematične dijelove tijela, u što područje trbuha definitivno spada, stoga nemojte se iznenaditi da tijekom stresnih perioda primijetite da je mršavljenje, odnosno oblikovanje trbuha u stagnaciji. Ono što je bitno za napomenuti je činjenica kako je oblikovanje trbuha duži proces koji ne dolazi preko noći već je potrebno uložiti vrijeme i trud kako bi rezultati bili dugoročni i zadovoljavajući.

Foto: Instagram 
Objavljeno: 09.08.2023. u 11:26
Tagovi: trbuh, vježbanje

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p