VJEŽBANJE

Pravila zimskog trčanja

Super savjeti uz koje ćete uživati u zimskom trčanju

Osjećaj hladnoće zimi za vrijeme treninga na otvorenom zna biti zaista neugodan, no ako se dobro pripremimo za trčanje u zimskim i hladnim uvjetima, tijelo će nam zasigurno biti zahvalno.

Pričali smo s Vedranom Lozanovim, aktivnim atletičarom na duge staze te voditeljem nekoliko generacija polaznika adidas škole trčanja.
 
 
"Nema podataka o tome da je trčanje zimi nezdravo za organizam. Da je tome tako, ne bi postojali zimski sportovi, a sportaši i ljubitelji sporta u tom periodu bili bi prisiljeni mirovati. Ipak, svakako treba voditi računa o tome da tijelo ne dovedemo u stanje pothlađenosti i promrzlosti. Sve je u pravilnoj pripremi za trčanje u zimskim i hladnim uvjetima. Tijelo će nam zasigurno biti zahvalno za zimskoj tjelovježbi jer ako se i tijekom tog perioda nastavljamo baviti sportskom aktivnosti na taj način održavamo i unaprjeđujemo zdravstveni status tijela i organizam", objasnio je Vedran.

Naglasio je kako je osim dobre volje za trčanjem, važna i dobra oprema. To uključuje podmajice koje se brzo suše, majica dugih rukava te sportska jakna za trčanje, kapa, buff koji se stavlja oko vrata i preko usta i nosa za vrijeme niskih temperatura i rukavice. Za donji dio tijela potrebne su tajice, a ako je izrazito niska temperatura preporučuje se dodati i trenirku od microfibra materijala, toplije sportske čarape i adekvatne tenisice, po mogućnosti od gora-tex materijala koji je vodonepropusan.

"Ako se trenira prema planu i programu treninga s ciljem pripreme za natjecanje ili neki dugi cilj, svakome mora biti jasno da se treninzi zimi razlikuju u koncepciji, trajanju i intenzitetu izvedbe za razliku od izvedbe treninga npr. u proljeće ili ljeto. Ne preporučuje se trčati u situacijama kada se zbog vremenskih uvjeta osoba izlaže opasnosti od ozljeđivanja npr. pada, loma ili istegnuća mišićnih i vezivnih struktura. U tom slučaju, bolje je trčati po dubokom snijegu, no ako osoba nije utrenirana, svakako bi se trebalo izbjegavati bavljenje sportom po takvim podlogama i uvjetima. Također, preporučuje se izbjegavanje trčanja kada su izrazito niske temperature od -5 stupnjeva pa na niže. Utreniranom sportašu vjerojatno neće smetati ni temperatura od -15 stupnjeva, no tu se već radi o subjektivnom osjećaju i sposobnosti za toleranciju takvih ekstremnih situacija", rekao je Vedran.

Objasnio je kako bi prije zimskog treninga, ali i treninga u svim sezonama, trebalo ostaviti barem 3 sata vremena od obroka da se hrana probavi i da biste mogli nesmetano trenirati. Prije, za vrijeme i nakon treninga, treba voditi računa o unosu tekućine koju smo izgubili tijekom vremena provedenog na treningu. Nakon treninga, preporučuje se hrana bogata ugljikohidratima i proteinima kako biste obnovili potrošene zalihe i bili spremni za sljedeći trening.

Tanja Friš
Foto: PR

Objavljeno: 12.02.2016. u 15:50

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p