VJEŽBANJE

Razbijeni najčešći fitness mitovi

Vježbajte pravilno i postignite optimalne rezultate
workout

L
jeti se, u posljednjim pokušajima da nešto napravimo sa svojim izgledom prije plaže, uglavnom svi bacamo u gotovo manijakalni režim svakodnevnog vježbanja, dijeta i uzimanja dodataka prehrani, no mnogi od nas ne znaju razlikovati istine i neistine o fitnessu koje kruže internetom. Vodeći se zabludama o tome kakve rezultate možemo postići, riskiramo da se prije mora ustvari ozlijedimo i time si uništimo ljetovanje pa smo za vas pripremili top listu mitova koji ne vrijede kad je vježbanje u pitanju.


Mit #1: plivanje je sjajna aktivnost za gubitak kilograma
Ova tvrdnja je istinita jedino ako se uistinu mislite ozbiljno posvetiti plivanju i intenzivno ga prakticirati sat vremena dnevno. Ako pod plivanjem podrazumijevate brčkanje u plićaku s povremenim petominutnim protezanjem ruku, onda ono i nije neka aktivnost koja će vam ubrzati gubitak kilograma.
 
workout
Mit #2: trbušnjaci će vam pomoći da izgubite salo na trbuhu
Trbušne mišiće svakako možete učvrstiti varijacijama trbušnjaka, no hoće li vas oni dovesti do savršeno ravnog trbuha na kojem se naziru pločice? Apsolutno ne! Da biste dobili popularni six pack, potrebno je dovesti se na razinu dovoljno niskog postotka masti u tijelu. Međutim, ciljano mršavljenje nije moguće pa tako nije moguće niti izgubiti samo salo na trbuhu.

Mit #3: trčanje na traci štedi koljena više od trčanja na pločniku
Trčanje je aktivnost koja generalno nije preporučena za ljude s osjetljivim koljenima, pa tako niti tračenj na traci nije optimalna aktivnost. Izbjegavajte aktivnost koje stavljaju veliki pritisak na koljena, a odaberite one manjeg intenziteta - hodanje, pa čak i plivanje bit će idealan odabir za vas.

Mit #4: ako se ne znojite, ne vježbate dovoljno intenzivno
Znojenje je način da se naše tijelo ohladi, te vaš nedostatak znoja nipošto ne mora značiti da se niste dovoljno izvježbali. Možda ste vježbali u hladnijoj prostoriji, a možda se jednostavno znojite manje od prosjeka - kako god, količina znoja ne mora nužno korelirati s intenzitetom vježbe. Ipak, ako radite neku kardio aktivnost, a pritom niste nimalo uspuhani i možete otpjevati operetu u jednome dahu, vjerojatnost da nešto pogrešno radite je velika.
 
workout
Mit #5: kvalitetno odrađen trening nosi sa sobom određenu količinu boli
Ako niste u kondiciji, postoji šansa da ćete dan ili dva nakon vježbanja razviti upalu mišića, no ako je i nemate, to ne mora značiti da svoj trening niste odradili dovoljno dobro. Kvalitetno istezanje svakako pomaže tijelu da se na pravilan način opusti nakon tjelovježbe. Također, treba razlikovati bol koja slijedi nekoliko dana nakon vježbanja i koncentrirana je isključivo u mišićima, od drugog tipa boli koju možete osjetiti npr. u zglobovima i već tijekom vježbanja. U ovome slučaju, potrebno je odmah prekinuti vježbanje kako se ne biste dodatno ozlijedili.

J.S.
Foto: Pinterest


Objavljeno: 15.07.2015. u 13:43

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p