VJEŽBANJE

Osjećaju li žene pritisak da odmah poslije poroda imaju fit tijelo?

Smije li se uopće vježbati odmah poslije poroda?

tijelo poslije poroda
K
oliko puta ste u medijima vidjeli naslov koji glorificira neku od poznatih žena koje imaju potpuno fit tijelo samo nekoliko tjedana nakon poroda? Vjerojatno ne znate broj jer je to svakodnevna pojava koja običnim ženama nameće pritisak da odmah, nakon što su rodile, moraju stati u svoje najuže traperice. Pitali smo voditeljice Marijanu Batinić i Antoniju Stupar Jurkin jesu li i one osjećale takvu vrstu pritiska, a trenerica Matea Knez objasnila nam je kada žene uistinu smiju početi s tjelovježbom poslije poroda. 

Istraživanje provedeno na londonskom sveučilištu Royal College of Midwives u suradnji s portalom o roditeljstvu Netmums.com pokazalo je očekivane, ali zapanjujuće rezultate. Istraživali su intenzivan pritisak koji trudnice i rodilje osjećaju kada mediji izvještavaju o celebrity majkama koje su vrlo brzo poslije poroda vratile vitku liniju. Ispitano je 6000 žena, a više od pola ih je reklo da im to što vide u medijima stvara veliki pritisak da i one moraju vrlo brzo izgubiti kilograme. Dvije trećine ispitanica reklo je kako osjeća određeni nivo prisile da što prije izgube dobivene kilograme. Kada ih se pitalo kako se osjećaju u svom tijelu za vrijeme i poslije trudnoće samo neki od komentara bili su 'odvratno', 'poput slona', 'debelo', 'ružno' i 'posramljeno'

Rezultati ove ankete uopće nas nisu iznenadili jer nas mediji zaista svakodnevno bombardiraju tekstovima o poznatim ženama koje iz rodilišta izlaze u skinny trapericama i to navode kao primjere velikog uspjeha. Nažalost, primjeri stvarnih žena potpuno su drugačiji jer, ako još niste rodili ili možda niste upoznati s tom činjenicom, nakon što rodite trbuh ne nestane nekom čarolijom iste sekunde nego treba neko vrijeme da se koža i mišići povuku i da sve sjedne na svoje mjesto. Ipak se tijelo širilo devet mjeseci i nije prirodno da se tako brzo vrati u normalu.

antonija stupar jurkin

Antonija Stupar Jurkin

Povratak u stari konfekcijski broj je imperativ

Voditeljica Antonija Stupar Jurkin majka je dvoje djece i priznala nam je kako ona nije osjećala pritisak medija i okoline, ali s obzirom na to da radi na televiziji bila je svjesna činjenice da je to medij koji vidi sve, odnosno da na ekranu ne možete sakriti suvišne kilograme.

"S tom spoznajom odmah sam nakon poroda regulirala prehranu, počela sam malo više voditi računa što, kada i koliko jedem i uspjela sam relativno brzo vratiti kilažu koju sam imala prije trudnoće. Pod relativno brzo govorim o periodu od šest mjeseci. Mislim da je jako neodgovorno prema svojem tijelu i zdravlju misliti da možeš skinuti kile za dva do tri mjeseca, a skupljao si ih devet mjeseci. Počela sam u tom periodu i trenirati s privatnim trenerom pa sam uspjela i očvrsnuti mišiće", rekla je Antonija.

tijelo poslije poroda
Voditeljica Marijana Batinić ipak je, kaže, poslije poroda osjetila taj neugodni pritisak koji nameću mediji i okolina. Priznala je da ju je baš zasmetalo to što je povratak u stari konfekcijski broj već i dva mjeseca nakon poroda postao imperativ. Objašnjava da je ona imala sreće pa je vrlo brzo izgubila gotovo sve kilograme, ali pita se što bi bilo da je ostala okrugla nekoliko mjeseci duže.

"Ne moramo baš forsirati kako je vitkost u trudnoći veliki plus, slatke su i divne i velike okrugle trudnice, baš kao i one mame koje ne izgube sve kilograme na porodu. Jedna od mojih najzgodnijih prijateljica dobila je 30 kilograma i bila je predivna, na staro se vratila tek nakon više od godinu dana. Barem u trudnoći i nakon nje žene ne trebaju razmišljati o dijetama, a mediji ih u tome trebaju podržavati! Ponavljam, da ne lažemo, gode mi komplimenti i naravno da mi je drago što sam se brzo vratila na staro, ali isto tako sam zbog članaka o trudničkim kilogramima mogla biti frustrirana. Ako već netko želi napisati kompliment ženi koja je rodila, neka napiše da sjaji tim posebnim sjajem", otvorena je rekla Marijana.

marijana batinić

Marijana Batinić

Prva tjelovježba tek šest tjedana poslije poroda

Trenericu Mateju Knez pitali smo koje je zapravo optimalno vrijeme poslije poroda kada žena smije početi vježbati i rekla nam je kako je to individualno i ovisi od žene do žene. Ako je netko bio aktivan i prije trudnoće, lakše mu je krenuti s aktivnostima i nakon poroda. Također objašnjava i kako to ovisi i od toga kakav je bio porod, ali kaže kako svakako nije preporučljivo kretati s vježbanjem prije prvog pregleda kod ginekologa koji je otprilike šest tjedana nakon poroda. Dodaje da osim tjelovježbe koja će poboljšati kardiovaskularni sustav treba prilagoditi i prehranu koja će još više pridonijeti smanjenju potkožnog masnog tkiva. Naglašava kako treba uzeti u obzir kvalitetu namirnica koje su potrebne zbog dojenja i količine energije potrebne kako bi žena izdržala nove izazove koje donosi majčinstvo.

matea knez

Matea Knez

"Nisam osjetila da moje klijentice dolaze trenirati poslije poroda zbog pritiska okoline. Mislim da je možda to više unutarnji nagon koji ih potiče da se vrate na kilažu koju su imale prije trudnoće. Naravno, svi bi htjeli da je to brzo, ali treba biti svjestan da je to proces. Zato i za vrijeme trudnoće treba razmišljati o umjerenoj i uravnoteženoj prehrani te da se redovito bave umjerenim aktivnostima kao što su šetnja ili neka lagana tjelovježba kao joga ili pilates. Nisam osjetila da je pritisak okoline usmjeren na žene nakon trudnoće. Možda više općenito na sliku žene koja mora uvijek biti lijepa i mršava, ali najvažnije je da je ona zdrava i zadovoljna, a sve što izlazi izvan tih okvira je nešto čemu treba obratiti više pozornosti", rekla je Matea.

Žene su češće na vagi od muškaraca

Marijana je sličnog mišljenja kao i Matea i priznaje da nije baš oduševljena pričama o kilogramima i pitanjima koliko je tko dobio i izgubio na vagi. Kaže kako i inače smatra da su žene diskriminirane kada je izgled u pitanju. Misli da nikad nije pročitala u medijima da se neki njen kolega, glumac ili glazbenik popunio u struku ili smršavio pa bolje izgleda, a njene su kolegice kaže, nažalost, često na vagi.

Antonija naglašava da, kao što je u svemu važno biti umjeren, tako si treba dati vremena i truda i u skidanju kilograma i dovođenja tijela u formu. Iz osobnog iskustva kaže kako se ništa u životu ne događa preko noći te se samo radom, trudom i dozom umjerenosti mogu napraviti odlični rezultati.

tijelo poslije poroda
"Svako tijelo je drugačije i svatko sam zna svoje granice koliko i što može ili ne može. Nekim ženama i bez reguliranja prehrane kilogrami sami odu, neke se muče godinama, neke ne mogu vježbati, neke mogu, sve je to jako relativno i nema savršene formule koja bi za sve bila jednaka. Smatram da se čovjeku ne može ništa nametnuti ako sam sebi u glavi ne nametne pritisak", kaže Antonija.

Iako bi se htjeli složiti s Antonijom, utjecaj medija je prevelik da bi ga ignorirali. Žene su poslije poroda u posebno osjetljivom razdoblju te su podložne različitim utjecajima i možda im tada u drugi plan pada činjenica da je porod prirodna stvar i da se priroda pobrinula da sve nekad sjedne na svoje mjesto pa ih na to treba povremeno podsjetiti, a ne im konstantno servirati savršeno isklesane celebrity majke. Zaista je poražavajuće da se netko osjeća posramljeno u trenucima kada bi trebao uživati sa svojim djetetom i na nama je samima da pokušamo promijeniti tu iskrivljenu sliku koju pojedini mediji šalju.

Tanja Konjevod 
Foto: PR, arhiva Fashion.hr i vlasništvo Mateje Knez
Objavljeno: 20.01.2017. u 16:22

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p