ZDRAVLJE

4 razloga zašto ne biste trebali spavati na trbuhu

Zašto se ujutro budite umorni?

Spavanje na trbuhu 
ptice na grani znaju kako je kvalitetan san neophodan ne samo za naše zdravlje nego i za svjež i odmor izgled ujutro. Spavate svaku noć dovoljan broj sati, no ipak se ujutro ne osjećate potpuno odmorno. Uzrok umora potražite u pozi u kojoj spavate. 

Postoje one poze za spavanje koje nam osiguravaju mirnu i prospavanu noć, a postoje one koje čine više štete nego koristi. Upravo spavanje na trbuhu se ubraja u jednu od onih poza koju svakako trebate izbjegavati. U nastavku pročitajte razloge zbog kojih ćete se ove večeri okrenuti na leđa.

1. Vrat je napet
Tko spava na trbuhu, cijelu noć opterećuje vratnu kralježnicu, a to utječe i na ostatak kralježnice. Posljedice toga mogu biti glavobolje, bolovi u vratu i ukočenost. 

2. Pospješuje nastanak bora
Osim što pati vrat, pati i vaše lice. Naime, cjelokupna težina glave tijekom cijele noći radi pritisak na kožu lica. Zbog toga je lice slabije prokrvljeno te manje kisika ulazi u pore, a to sve utječe na pojavu bora. 

3. Nepravilno disanje
Spavanje na trbuhu stvara pritisak ne samo na vratnu kralježnicu nego i na dišne puteve zbog čega tijekom noći često možemo nepravilno disati.

Spavanje na trbuhu
4. Nemirno spavanje
Upravo zbog težeg disanja i slabije prokrvljenosti, tijekom noći udovi mogu utrnuti pa čak i dobiti grčeve. A to, naravno, utječe na nemiran san zbog kojeg se ujutro osjećamo umornije nego prije samog spavanja.

Zašto spavamo na trbuhu?
Osim osobnih navika, jedan od razloga zbog kojih spavamo na trbuhu često zna biti pretvrd madrac. Kupnja prikladnijeg madraca rješava problem. No, ako se nikako ne možete odreći svoje najdraže pozicije, barem spavajte na što tanjem jastuku kako bi što manje opteretili vratnu kralježnicu. I mali savjet za bolji san – češće mijenjanje pozicija tijekom noći utječe na bolji i dublji san.

M.D.
Foto: Pexels

Tagovi: zdravlje, bore, spavanje

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p