ZDRAVLJE

4 stvari koje ne biste trebali činiti kada vam netko da kompliment

Nitko ne voli nesigurne osobe
Kompliment
Nekim ljudima je naprosto nezgodno primiti kompliment. Ne osjećaju se dobro kada to čine i gotovo uvijek kada to i učine, učine to krivo ili u najmanju ruku, nespretno

Bez obzira jeste li dobili pohvalu od šefa za svoju ubojito dobro napravljenu prezentaciju ili će vas novi prijatelj s joge pohvaliti za vrijeme koje možete provesti u položaju stabla, prihvatiti kompliment može biti jednako teško (u oba slučaja). Dakle, ako ste pretjerano skromni, ovdje su četiri uobičajene zamke koje biste trebali izbjeći sljedeći put kada vam netko kaže nešto lijepo. (I psst.. najbolja i najjednostavnija stvar koju možete učiniti jest nasmiješiti se i reći "Hvala.")

"Zbilja? Mislim da sam imala poštapalicu za vrijeme izlaganja.“

Iako vam se možda čini potpuno prirodno propitivati nečije emocije kada je riječ o poslu koji ste odradili i ne bi vam baš trebala biti praksa traženje dodatnih potvrda i poruka podrške na račun vašeg posla i to samo zato što možda sami niste sigurni u svoj rad. Proveli ste sate radeći na toj prekrasnoj prezentaciji i dali sve od sebe da bi ona izgledala savršeno pa sada kao točku na "i" tom poslu dodajte samopouzdanje i vjeru u svoj rad. I kada vaš trud budu pohvalili ostali zahvalite se puni samopouzdanja i budite ponosni na sebe. 

„Oh, to nije točno.“

Razmislite na trenutak... Kada vam netko ukaže na nepobitnu činjenicu i podsjeti vas koliko ste divni to je kao da vam netko pokloni dar. Samo verbalni. Hoćete li zaista odbiti prijateljev dar? To bi bilo prilično nepristojno, zar ne? Zanemarivanje komplimenta je gotovo isto kao da ste na njega odgovorili „Ti si u krivu" umjesto "Hvala".

Kompliment

"Samo sam slijedila recept.“ 

Prijatelji su došli k vama na večeru i imali su što vidjeti. Za njih ste pripremili najbolju gozbu u svemiru. Pripremili ste najdraže recepte koje i inače pripremate s jedinstvenom lakoćom na kojoj vam svi zavide. I ne, nemojte misliti da je riječ „samo“ o kuhanju, jer i „samo“ skuhati, treba znati. Nemojte nakon pohvala za vaša jela reći kako ste "samo" pročitali tri recepta i gledali video o tome kako izrezati pečenu patku. Preuzmite pohvale koje su vam dane na račun vašeg ukusnog remek-djela i budite sretni što ste očarali nepca prisutnih.
 
Nemojte mrgudati

Ako su se primjerice za večerom (unatoč činjenici da je riječ o vama potpuno nepoznatim ljudima) svi složili da ste vrlo ugodna i draga osoba kao i da su stekli dojam da vrlo jednostavno sklapate prijateljstva, nemojte biti „stisnuti“ u sebe već budite ponosni što takav dojam ostavljate. Nitko ne voli kada osoba kojoj su udijelili kompliment djeluje živčano ili dosadno poput krpelja objašnjava kako smatra da kompliment ne zaslužuje. Umjesto toga, pokušajte samo reći "hvala", nasmiješite se i ne govorite sljedećih dvadesetak sekundi.
Foto: Unsplash
Objavljeno: 19.02.2018. u 13:34

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p