ZDRAVLJE

4 tehnike disanja protiv stresa

Otjerajte posljedice stresa pravilnim disanjem

disanje
ubrzanom tempu života, stres i anksioznost veoma su rasprostranjeni, a ako smo dugo pod utjecajem tih negativnih emocija one mogu loše djelovati na cjelokupno zdravlje. Donosimo vam četiri jednostavne tehnike disanja koje će vam pomoći da otjerate stres. 

Pravilne tehnike disanja dokazano značajno umanjuju razinu stresa jer smanjuju izlučivanje kortizola, hormona stresa te jačaju imunološki sustav, ublažavaju anksioznost i depresiju te poboljšavaju moždane funkcije i smanjuju umor. Kada smo pod stresom dišemo ubrzano i plitko te nam do mozga ne dolazi dovoljno kisika, a disanje je najvažniji izvor kisika, odnosno energije za cijelo tijelo. Donosimo vam jednostavne, ali moćne tehnike disanja koje imaju različite prednosti i nemaju nikakvih neželjenih nuspojava, a lako ih je naučiti i prakticirati u svakodnevnom životu.

disanje

Dišite iz trbuha

Da biste dobili najviše iz svakog daha, trebate disati iz vašeg trbuha. Najučinkovitije disanje proizlazi iz trbuha jer se tamo događa udisanje koncentriranijeg kisika i izdisanje ugljik dioksida te se smanjuje broj otkucaja srca i ublažava tjeskoba. Što dublje iz trbuha dišete to više stimulirate svoj parasimpatički živčani sustav i tako pobuđujete osjećaj mirnoće. Ljudi kada su bebe dišu iz trbuha, ali nekako kroz život zaborave na to i oslanjaju se na plitko disanje koje im ne donosi takve prednosti kao dublje disanje. Stavite ruku na trbuh i probajte duboko disati. trebali bi pod rukom osjetiti da se trbuh podiže i spušta.  

Dišite kroz nos

Nosnice su tu s razlogom. Disanje kroz njih pokreće zrak prema gore, tako da lakše putuje kroz tijelo. Disanje na usta, s druge strane, može uzrokovati slabu koncentraciju kisika u krvi koja dovodi do osjećaja neugode i anksioznosti. To sve pak može dovesti do zdravstvenih problema, kao što su visoki krvni tlak, srčani problemi i drugo. Jednostavno naučite disati kroz nos jer ćete imati bolju cirkulaciju i bolju koncentraciju. Kad god se uhvatite da dišete na usta, probajte disati kroz nos. Prilično je jednostavno, samo morate naučiti razmišljati o svom disanju.

disanje

Dišite duboko

Ovdje ne govorimo o dubokom disanju iz trbuha, nego samo o dubokom disanju. Morate se potruditi da dišete što dublje i pokušavati svakim udahom uzeti što više zraka u pluća. Također biste trebali i duboko izdisati, istiskujući sav zrak iz pluća. Kao što smo već rekli, duboko disanje stimulira parasimpatikus i tako nas opušta.  U tom stanju, endorfin, hormon sreće povećava opći osjećaj sreće i poboljšava mentalnu jasnoću. Svakim dubokim dahom smanjujete napetost i posljedice stresa pa ako osjećate tjeskobu, koncentrirajte se na duboko disanje.

disanje

Vježbajte

Pravilno disanje mora vam uči u naviku ako želite osjetiti sve njegove prednosti. Ne očekujte da ćete odmah nakon što pročitate naše savjete početi disati pravilno, potrebno je vrijeme i puno vježbe kako bi usavršili vaše disanje. Na početku ćete se morati stalno podsjećati da dišete pravilno, ali kada vam jednom uđe u naviku, automatski ćete dobro disati.

Odvojite malo vremena svako jutro i svaku večer i vježbajte ove četiri tehnike disanja jer i samo nekoliko minuta će vam pomoći postići smirenost i napuniti vas kisikom i energijom, a nakon desetak dana, pravilno disanje postat će vam normalno.

T.K.
Foto: Unsplash i Pexels

Objavljeno: 21.10.2016. u 14:43

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p