ZDRAVLJE

5 načina kako se riješiti stresa na poslu

Jednostavni trikovi 
stres na poslu
B
ez obzira na to kojim se poslom bavili, uvijek vam se dogodi neka stresna situacija koja dovede do negativnih emocija i nelagode, ali postoje jednostavni trikovi uz koje možete odagnati stres na poslu. Ove male, ali značajne promjene možete raditi na poslu i ako ih stvarno primijenite možete višestruko profitirati i osjećati se ugodnije na svom radnom mjestu.

Uzmite predah

Ako se ne možete dići sa svog radnog mjesta i napraviti krug oko zgrade, jednostavno pronađite miran kutak u kojem možete biti sami. Duboko udahnite i izdahnite 10 puta koncentrirajući se na disanje i vizualizirajući napetost i stres koji svakim izdahom izlaze iz vašeg tijela. Bit ćete zapanjeni koliki ćete porast energije osjetiti i kako ćete se osjećati osvježeno.

stres na poslu

Očistite nered

Uredan radni prostor može pomoći za čisti um. Što vam dan izmiče, tako vam se na stolu samo slažu šalice kave, papiri i ostale stvari koje vam mogu stvoriti dodatan stres. U organiziranom prostoru lakše je fokusirati se i posložiti misli te biti kreativan. Ako ste fokusirani na svoje zadatke teže će vas bilo tko moći izbaciti iz takta. Pronađite praktičan organizator za stol i olakšajte si posao.

Rastegnite se 

Iako mislite da je stres neopipljiv, ipak ga fizički skladištimo u tijelu zbog čega vas mogu i boljeti ramena i kukovi u trenucima povećanog stresa. Nekoliko jednostavnih vježbi istezanja koje možete napraviti za svojim stolom, mogu vam pomoći da odagnate stres tako što će cijelo tijelo procirkulirati i samim time će kisik doći do svih stanica u organizmu.

stres na poslu

Smanjite količinu kave

Kada su umorni i pod stresom, neki ljudi najčešće posežu za dodatnim količinama kave. To je velika pogreška jer može stvoriti kontraefekt. Naravno da ne trebate u potpunosti izbaciti kofein i kavu, ali barem reducirajte količinu jer kofein izaziva da vam se razina šećera naglo podigne i spusti što povećava razinu hormona stresa. Umjesto kave, dok ste pod stresom radije popijte šalicu čaja od kamilice koji će vas smiriti.

Idite na tečaj aromaterapije

Aromaterapija je odličan način za borbu protiv stresa i napetosti. Postoje brojna eterična ulja koja vam mogu pomoći da se instantno opustite i osjećate bolje. Otiđite na kratki tečaj aromaterapije i tamo ćete naučiti kako i koja ulja primijeniti na radnom mjestu da se opustite. Ako želite brzinski savjet, u aroma lampu nakapajte nekoliko kapi ulja ruže, bergamota, lavande ili geranija. Također možete nekoliko kapi ulja nakapati na dlanove i dobro istrljati. Bočicu ulja imajte uvijek u torbici i izvucite u slučaju stresa.

Osim što ćete se trenutno bolje osjećati, borba protiv stresa i ovi trikovi mogu vam donijeti dugoročne prednosti poput manje bora, više produktivnosti i ugodnije radne dane!

T.K.
Foto: Unsplash i Pexels
Objavljeno: 21.04.2017. u 15:58

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p