ZDRAVLJE

5 načina za prirodno ublažavanje simptoma alergija

Trikovi za prvu pomoć kod alergije
alergija
toplim proljećem i šarenim cvjetnim livadama dolaze i neke negativne posljedice poput alergija koje donose zaštopan nos i osjetljive i suzne oči. Prije nego što se zaputite u ljekarnu po antihistaminik, isprobajte neke prirodne metode koje će vam ublažiti simptome neugodnih alergija.

Mnoge osobe pate od različitih simptoma alergija, a ne znaju da im nekoliko jednostavnih trikova može pomoći riješiti problem. Prirodne metode možda neće djelovati odmah poput lijeka, ali ako ih krenete primjenjivati dovoljno rano spriječit ćete pojavu simptoma i prije nego se pojave.

Jabučni ocat 

Jabučni ocat prirodni je lijek za različite zdravstvene probleme, a kod alergija može pomoći jer smanjuje sluz u organizmu i čisti limfni sustav. Najbolje je posegnuti za domaćim octom jer ćete biti sigurni da će najbolje djelovati. Tri puta dnevno pijte čašu vodu pomiješanu sa žličicom octa i tako spriječite da se alergije uopće pojave.

alergija

Kopriva

Iako vam se može činiti da će vam kopriva intenzivirati simptome alergije zapravo je upravo suprotno jer je ova biljka prirodni antihistaminik koji blokira da organizam proizvodi histamin koji uzrokuje alergije. Prije pojave prvih simptoma alergije, napravite domaći čaj od suhog lišća koprive i kombinirajte ga uz mentu i lišće maline kako bi dobili voćno-mentolasti okus.

Probiotici

Alergije su zapravo rezultat disbalansa imuniteta koji dovodi do simptoma koje nazivamo alergija. Mnoga istraživanja pokazala su da prisutnost dobrih bakterija u crijevima smanjuje pojavu alergija. Zato svakodnevno pijte barem čašu probiotika poput jogurta ili kefira. Osim u borbi protiv alergiskih simptoma, mogu vam pomoći i za bolju probavu pa svakako probiotike konzumirajte i u onom razdoblju kada vas ne muče alergije.

alergija

Domaći med

Poznato je kako med može biti odlična pomoć u liječenju različitih zdravstvenih tegoba, a između ostaloga pomaže i u borbi protiv peludne alergije. Ako kupite domaći med u njemu će biti zrnca peluda koja su već umrtvljena i organizam će ih prihvatiti bez da se pobuni, a pritom će na njega djelovati kao cjepivo. Organizam puno lakše svlada pelud u medu, a pritom izgrađuje vlastite obrambene mehanizme i kad počne cvjetanje biljaka na koje reagiramo alergijom, mi smo cijepljeni i možemo ponovno uživati u svim čarima probuđene prirode. Svaki dan konzumirajte žlicu domaćeg meda i sigurni ste od peludne alergije.

Spirulina

Spirulina je poznata kao vrsta plavozelene alge bogata proteinima, vitaminima, mineralima te antioksidansima koji mogu pomoći u zaštiti stanica kod oštećenja i samim time pomažu ojačati organizam kako bi se mogao izboriti protiv alergijskih simptoma. Spirulinu možete pronaći u obliku tableta, kapsula, praha i pahuljica. Standardna dnevna doza spiruline je 500 mg, no ona se prema potrebama može povećati i do 3 grama dnevno.

T.K.
Foto: Pexels i Unsplash
Objavljeno: 25.04.2017. u 15:54
Tagovi: zdravlje, fitness

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p