ZDRAVLJE

5 namirnica zbog kojih ćete bolje spavati

Za kvalitetan san ključna je prehrana

Nesanica je strašna stvar te iako postoje razne teorije iz kojeg razloga do nje dolazi, nitko ne može dati točan uzrok ni rješenje.

Ipak, postoje neke alternative s kojima su postignuti uspješni rezultati. Stoga možda ljubav ide kroz želudac, ali s ovih 5 namirnica pomislit ćemo kako je ista izreka primjenjiva i na duboki san koji svi priželjkujemo kako bismo se čim bolje odmorili i bili spremni na sve izazove koje pred nas postavlja izazovna svakodnevica.


LOSOS 


Konzumacijom ove izrazito hranjive ribe, podižete prirodnu razinu hormona melatonina koji je glavni i odgovorni za san. Svaki put kad pokušavate usnuti te vaš mozak registrira vašu želju, proizvodnja melatonina se povisuje, a budući da je losos odličan izvor vitamina B6 koji je ključan za proizvodnju melatonina, ova namirnica mora postati jednom od glavnih na vašem dnevnoj meniju.


SLANUTAK


Slično lososu, slanutak ili naprimjer humus također su odličan izvor vitamina B6, a zbog relativno neutralnog okusa i jedinstvene teksture, moguće ga je kombinirati s mnoštvom drugih jela.


JASMIN RIŽA

Osim što je divnog mirisa i okusa, riža s jasminom, u primjernim porcijama, podiže glikemijski indeks i djelotvorno djeluje na bolji i kvalitetniji san.


ŠPINAT

Zeleno lisnato povrće koje je bogato magnezijem izuzetno je bitno za zdravo funkcioniranje živčanog sustava stoga je idealna namirnica za sve one koji pate od nemirnog, lakog sna, često se bude i vrlo teško se umiruju.


MLIJEČNI PROIZVODI

Postoje mnoga istraživanja koja upućuju da je djelovanje kalcija direktno povezano s proizvodnjom melatonina. Štoviše, razina kalcija u našem tijelu najviša je za vrijeme REM faze najdubljeg sna stoga vam jedino preostaje da u svoj dnevni meni uključite jogurt, sir i mlijeko, naravno ako ste tolerantni na laktozu.

Foto: Unsplash, Pexels
Objavljeno: 01.07.2018. u 00:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p