ZDRAVLJE

7 navika koje vam sabotiraju san

Ako vam nesanica postane pravilo, vrijeme je za promjenu navika  
san
Zaspete li teško i imate nekvalitetan san tijekom noći? Navedene bi pojave mogle biti posljedice određenih navika prije spavanja koje utječu na vaš odmor. Nažalost, zbog nekvalitetnog sna mogao bi vam tijekom dana biti prisutan osjećaj umora i mogli biste imati nisku razinu energije. I dokazano je da vam se ono što radite tijekom dana, reflektira na noć.

Ako se često ujutro osjećate da biste vrlo rado odgodili vrijeme ustajanja i tijelo vam vapi za još nekoliko minuta spavanja, to biste kroz radni dan mogli itekako osjetiti. Nedostatak sna može negativno utjecati na vaše zdravlje, dobrobit i produktivnost na poslu sljedeći dan. A ako vam to postane pravilo, a ne iznimka, moglo bi vas dovesti do problema s pamćenjem, koncentracijom i slabljenjem imunološkog sustava. Upravo zbog svega navedenog korisno je pronaći načine da prirodnim putem izazovete pospanost. To vam uvelike ovisi o onome što radite u kasno poslijepodnevnim satima. Stručnjaci kažu da bi vam ovih sedam malih navika mogle ugroziti san.

Prepustite se vikendu

Imati određen raspored spavanja jako je važno. Ako dugo spavate vikendom, možda će vam biti teže preko tjedna ići spavati na vrijeme i buditi se na vrijeme kako biste išli na posao. Liječnici savjetuju da kada spavate dulje od najčešćeg prosjeka, poremetite svoj uobičajeni ritam. U redu je spavati vikendom sat više, ali nemojte prespavati cijelo prijepodne.

Večerate prekasno

Ako za večeru odaberete konkretan nazovimo ga težak obrok on bi vam mogao otežati san. Ako odete na spavanje, a niste si prije toga ostavili dovoljno vremena za probavljanje teške hrane, moglo bi vam to izazvati probleme i bolove u trbuhu, ali i držati vas budnima. Studija koju su proveli gastroenterolozi otkrila je da teška večera unutar tri sata od odlaska u krevet rezultira probavnim smetnjama. Umjesto toga, pojedite manji obrok ili snack, ako vidite da vam je za konkretnu večeru prekasno.

Koristite tehnologiju u kasnim večernjim satima

Nemojte ostavljati mobitel blizu kreveta jer korištenje pametnog telefona, računala ili tableta nakon devet sati navečer može itekako poremetiti vaš raspored spavanja. Uključivanje u stresne aktivnosti vezane za vaš posao primjerice provjera e-pošte može povećati razinu stresa i smanjiti kvalitetu sna i to vrlo snažno. Osim toga, svjetlost s vašeg telefona ili tableta može smanjiti proizvodnju melatonina, ključnog hormona koji je integralan za kvalitetan san.

san

Uzimanje određenih lijekova

Određeni lijekovi također mogu utjecati na vašu kvalitetu sna. Neki lijekovi vam mogu podići krvni tlak i spriječiti učinkovito uključivanje u normalne i vama uobičajene faze sna. 

Serija za serijom

Kada ste pod utjecajem onoga što ste gledali vrlo vjerojatno ćete se teško opustiti i prepustiti kvalitetnom snu, jer naprosto, nećete htjeti prestati gledati zanimljiv sadržaj. Ako je moguće, pokušajte to rezervirati za vikende, a preko tjedna se pridržavajte nekog optimalnog vremena provedenog u gledanju sadržaja koji vas zanima. Možda jedna ili dvije serije svaku večer?  

Pijete mnogo kofeinskih napitaka

Izbjegavajte kofein, alkoholna pića, ali i previše vode neposredno prije nego idete na spavanje. To sve može smanjiti kvalitetu "dobrog" sna. I, ako ste skloni kofeinskoj osjetljivosti, možda biste trebali potpuno prestati s unosom takvih napitaka. Čak i ako se to odnosi na jutarnje ili poslijepodnevne navike.  

san
Ne idete spavati na vrijeme

Nemojte dopustiti da poruke e-pošte, tekstovi i druge aktivnosti povezane s internetom ometaju vaše planove za spavanje. Spavanje je način na koji se mozak ponovno "puni". Dakle, dajte sebi neko vrijeme da se opustite prije spavanja. Vaše tijelo će vam biti zahvalno. 

Ako smatrate da gubite svoje dragocjene sate, trebat ćete napraviti neke promjene u svom rutinskom planu i programu. I vjerujte, kada budete budni i usredotočeni na radne zadatke i obveze, bit ćete sretni što ste to učinili.
Foto: Pexels
Objavljeno: 29.01.2018. u 11:35

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p