ZDRAVLJE

7 znakova da vam pod hitno treba odmor

Nemojte ignorirati znakove kroničnog stresa
Ako se ne možete sjetiti kada ste uopće zadnji put bili na odmoru, vjerojatno i sami možete zaključiti da je krajnje vrijeme da si priuštite koji dan kako bi napunili energiju.

Možda ste dobili novi posao i želite se dokazati pa ne koristite slobodne dane sve dok ne osjetite da vam se tijelo pregrijalo ili ste jednostavno radoholičar koji najbolje funkcionira kada ne prestaje raditi. U svakom slučaju, odmor, psihički i fizički, prijeko je potreban kako bi mogli normalno funkcionirati. Nemate se potrebe osjećati loše ako si priuštite jedan slobodan dan kada imate pravo na njega, nitko vam to neće zamjeriti. Važnost odmora danas se shvaća zaista olako, a može dovesti do ozbiljnih psihičkih problema koji će utjecati i na vaš privatni život. Ako stres koji skupite na poslu svakodnevno donosite doma i taložite u sebi problem za problemom, a ne radite ništa po tom pitanju, budite sigurni da će kad-tad doći do sloma kada će vam pasti imunitet i pokositi vas bolest ili ćete jednostavno biti u sve lošijem raspoloženju. Zato reducirajte razinu stresa koju živite svakodnevno i priuštite si odmor koji zaslužujete. U nastavku pročitajte kojih je to 7 alarmantnih znakova da vam je odmor prijeko potreban.

Postali ste jako negativni

Ako imate sve više poteškoća da završite vaše dnevne poslovne obveze, sve oko vas vas živcira, konstantno ste nezadovoljni, ne vidite nikakvu svijetlu poslovnu budućnost, imate poteškoće sa snom i sve više postajete nezadovoljni u privatnom životu, vrijeme je da stanete na loptu.


Osjećate fizičku bol

Kada ste anksiozni i pretrpani poslom, s vremenom vam se mogu početi javljati i fizičke posljedice – ubrzan puls, krvni tlak, znojenje, bol u prsima, glavobolje i vrtoglavice. Umor koji dolazi kada se zatrpate poslom može utjecati na vaš imunološki sustav i postat ćete podložniji virusima, gripama i infekcijama.

Muči vas nesanica

Po nekim istraživanjima, trećina mladih ne spava preporučljivih osam sati jer nemaju vremena, dok drugu trećinu muči nesanica. Razina stresa može doći do te razine da nikako ne možete zaspati jer vam previše misli prolazi kroz glavu. Kada to primijetite vrijeme je da uzmete odmor.

Sve više griješite na poslu

Osim što se vjerojatno niste dovoljno naspavali, radite sve više grešaka kojima inače niste skloni. Kada stres postane kroničan, postaje vam sve teže zadržati koncentraciju i donositi smislene odluke.


Tražite nezdrave opcije za rješavanja stresa

Ako se uhvatite da sve češće posežete za alkoholom ili junk foodom, moguće je da patite od ozbiljnog stresa.

Posao vam je postao život

Radite cijeli dan, dođete doma s posla i još uvijek razmišljate o svemu što trebate napraviti. Odustali ste od svojih hobija i aktivnosti, imate sve manje vremena za svoje najdraže i jednostavno ste iscrpljeni za bilo kakvu aktivnost, a čak i kada se vidite s obitelji i prijateljima, razgovori vam se svode na posao.

Imate sve više privatnih problema

Ako ste pod velikim stresom, moguće je da svoje frustracije nesvjesno, sve češće ispoljavate na svojima najdražima, a na taj način uništavate svoj privatni život i vrijeme koje bi mogli uložiti u nešto što volite, još uvijek provodite pod stresom, pričajući o poslu i pronalazeći najmanje moguće probleme u ljudima koji to nisu zaslužili.

Foto: Pexels, Unsplash
Objavljeno: 04.03.2018. u 08:26

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p