ZDRAVLJE

7 stvari koje morate izbaciti iz sobe ako želite bolje spavati

Ove stvari ometaju vam miran san
spavaća soba
A
ko ste jedna od onih kojoj treba barem osam sati sna, a nekako uvijek idete prekasno spavati i svako jutro doživljavate šokove kada zazvoni budilica, mi vam savjetujemo da izbacite određene stvari iz svoje spavaće sobe.

Stol

Rad oduzima velik dio našeg života i uzimajući to u obzir, možda i nije najbolja ideja da radni stol imate u spavaćoj sobi. Ako imate mali stan, izbacivanje stola iz sobe možda neće biti lagano, ali radni stol pokraj kreveta daje vam osjećaj da je krevet blizu i da možete još malo raditi i tako možete ostati budni do dugo u noć. Neka vam stol bude u drugoj prostoriji jer ćete tako sigurno prije ugasiti računalo i ići leći jer nećete imati osjećaj da se možete samo brzo prebaciti u krevet.

spavaća soba

Računalo 

Sigurno ste već čuli, a mi vam ponavljamo, morate izbaciti laptope i računala iz spavaće sobe. Jednostavno morate odvojiti prostor za spavanje od prostora u kojem radite ili provodite vrijeme na računalu. I sami znate do kojih kasnih sati vas može dovesti surfanje po bespućima Interneta pa nije čudno da se ne možete naspavati.  

Mobitel

Iako znamo da je ovo što od vas tražimo dosta osjetljiva tema, ali i sami znate da nije dobro imati mobitel u prostoriji u kojoj spavate. Ako odmah pomislite na to da je nemoguće biti bez mobitela jer vam je on glavni alat za buđenje, postoje i obične budilice koje možete kupiti za malo novaca. Znate i sami da uvijek prvo posežete za mobitelom čim se probudite i prije nego zaspete, ovako ćete polako utonuti u san bez da se umorite uz mobitel do krajnjih granica. 

spavaća soba

Televizor

Koliko ste puta zaspali pred televizorom i probudili se usred noći, a on je još upaljen? Osim što vas sadržaj na televiziji može uzrujati prije spavanja, samo će vas razbuditi pa ćemo ostati dulje budni i tako se nećete naspavati. Ako nemate uvjeta da televizor maknete iz spavaće sobe, odredite točno vrijeme za gledanje televizije i tako ćete na vrijeme ići spavati.

Hrana i piće

Hrani i piću, osim čaši vode, nije mjesto u spavaćoj sobi. Osim što vam posteljina može dobiti neugodne mirise od hrane, ova loša navika može dovesti do toga da jedete prekasno i samim time stvorite si brojne probleme, od suvišnih kilograma, žgaravice do poremećaja spavanja. Ako hranu donosite u spavaću sobu, pothitno tu naviku promijenite.

spavaća soba

Grijalice

Ako vam je spavaća soba hladnija i volite je dodatno grijati, probajte da vam grijalice rade najkasnije do sat vremena prije spavanja kako vam u sobi ne bi bilo prevruće. Iako topla spavaća soba zvuči jako ugodno, spavanje u prezagrijanim prostorijama može biti nemoguće. Ako vam je prevruće dok spavate, budit ćete se i znojiti te će vam san biti isprekidan, a ujutro ćete se probuditi potpuno umorni.

Kućni ljubimci

Iako vam se ovo možda neće svidjeti, ali kućnim ljubimcima nije mjesto u spavaćoj sobi ako želite dobar san. Iako znamo koliko ljubimci mogu biti slatki i umiljati, po noći nas mogu buditi i po nekoliko puta i tako vam ometati san. Ako baš ne možete bez svog ljubimca u sobi, onda mu nabavite poseban krevetić kako bi vi svoj krevet imali za sebe.

T.K.
Foto: Unsplash i Pexels

Objavljeno: 24.11.2016. u 15:54

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p