ZDRAVLJE

7 tajni žena koje se odlično nose sa stresom

Odlični trikovi za život bez stresa
trikovi protiv stresa
I
ako vam se možda čini da su takve žene moderni jednorozi, ipak ima onih koje se odlično nose sa stresom i baš ništa ih ne može izbaciti iz takta i njihovog stanja zena, a ovo je njihovih sedam tajni uz koje to uspijevaju.

Uzimaju pet sekundi pauze

Ako uzmete nekoliko sekundi pauze prije nego što odgovorite na e-mail šefu ili kolegi, ljutnja i stres koji ste na početku osjetili proći će. Šetnja oko zgrade i malo svježeg zraka razbistrit će vam um i smiriti psihu. Uzimanje nekoliko sekundi pauze provjerena je formula koja će vas osloboditi od stresa i nećete ga ispoljiti na neprimjeren način nego ćete sami sebe smiriti. Nakon što to svjesno učinite nekoliko puta, mini pauza prijeći će vam u naviku i jednostavno ćete znati da ćete se ohladiti za nekoliko sekundi pa neće biti niti one intenzivne početne ljutnje.

trikovi protiv stresa

Sjete se disati

Kada stres udari, često nesvjesno zadržavamo dah ili jednostavno zaboravimo pravilno disati. Ako i inače osjećate stres kada imate neki važan sastanak ili prezentaciju duboko udahnite s dijafragmom i držite zrak dvije sekunde te ga zatim izdahnite. Ponovite ovo najmanje deset puta i vidjet ćete kako će malo dodatnog kisika u vašim plućima učiniti čudo za vaš um. Pravilno disanje najbolje ćete usvojiti ako prakticirate jogu ili meditaciju za koje je poznato da su na tom području kraljice.

Znaju reći ne

Koliko ste puta prihvatili neku obavezu i samo si stvorili opterećenje te se javio loš osjećaj koji je uzrokovao stres? Prihvaćanje svake prilike i odgovornosti koja s njom dolazi pouzdan je recept za preopterećenje stresom. Morate si posložiti prioritete i znati reći ne i kada to počnete prakticirati i drugi oko vas će to razumjeti jer će vidjeti da imate jasan cilj.

trikovi protiv stresa

Brinu o sebi

Briga o sebi jedan je od najvažnijih trikova za stress-free ženu. Povremeno si priuštite stvari u kojima uživate, a to može biti zaista sve. Čitajte knjigu ako vas to veseli, otiđite na masažu ili manikuru, nije važno što radite, samo je važno da si barem jednom tjedno priuštite nekoliko sati u kojima ćete se u potpunosti isključiti i misliti samo o tome kako uživate.

Dopuštaju si pogreške

Ne dopustite da vam izvrsno bude neprijatelj dobrom. Ponekad je u redu neke stvari napraviti da budu samo dobre, a ne izvrsne. Nitko nema snage da apsolutno sve što napravi bude sjajno jer se tako brzo trošite i stvarate pritisak, a na kraju i stres. Dozvolite si da povremeno pogriješite, to ne znači da niste dobri u tome što radite nego da jednostavno nekad napravite sasvim obične stvari koje možda neće biti hvaljene i nagrađivane, ali vi se zbog toga nećete osjećati loše.

trikovi protiv stresa

Imaju ispušni ventil

Kickboxing, joga, Candy Crush Saga - sve su to oblici ispušnih ventila i samo je važno da odaberete onaj koji vama odgovara. Ako se želite riješiti stresa zaista vam treba nešto nakon čega ćete se osjećati doslovno prazno i resetirano. Pronađite nešto što vas opušta i barem jednom tjedno prakticirajte tu aktivnost. 

San im je prioritet

Iako možda mislite da san nema veze sa stresom, on je jedan od ključnih faktora. Znate i sami da ako se dobro ne naspavate da ćete se osjećati loše te ćete se lakše naživcirati. Sam organizam treba biti odmoran kako bi se borio protiv stresa. Kako da bude spreman na stres ako se odmarao manje od šest sati? Pokušajte spavati barem sedam sati i kada se probudite odmorni cijeli dan će vam biti manje stresan. 

T.K.
Foto: Unsplash, Pexels i Pinterest
Objavljeno: 23.02.2017. u 13:49

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p