ZDRAVLJE

9 biljaka i začina koji će vam zimi dati energiju

Tijelo treba opskrbljivati i davati mu ono što mu treba
Herbs
Biljke i začini često su glavne namirnice i sastojci kuhinjskih ormarića, jer ih naravno, koristimo u svakodnevici. Gotovo da pripremanje obroka ne možemo niti zamisliti bez začina koji nam upotpunjavaju svako jelo.

Ono što jela razlikuje jedno od drugog, osim naravno, namirnica koje smo koristili pri pripremanju, upravo i jesu začini. I upotreba ovih "lisnatih" dodataka ponekad zna biti prava umjetnost jer viškom ili manjkom istih diktiramo koliko će neko jelo biti ukusno ili pak neće. Začini su se stotinama godina koristili i u ljekovite svrhe. Stoga, zbrajajući dva i dva dolazimo do zaključka. Dodavanje biljaka i začina u našu prehranu u svim mogućim kombinacijama i na različite načine, može itekako utjecati i poboljšati naše zdravlje. 

Kadulja
 
Kadulja je ukusna biljka koja se često koristi za pripremanje raznih jela i specijaliteta mnogih kuhinja, ali mnogi ljudi nisu ni svjesni koliko ona ima ljekovitih prednosti. Stotinama godina su kadulju koristili naši preci, za ublažavanje prehlade i upale grla. Također, postoji vjerovanje da pomaže i poboljšava pamćenje kao i da ima antibakterijska svojstva.
 
Kako je koristiti:

Kadulja se obično koristi pri kuhanju mesa, umaka i tjestenine. Međutim, ovu biljku možete slobodno još više uvesti u svoju prehranu. Primjerice, možete pripremiti čaj od kadulje. Jednostavno, dodajte listove kadulje u vruću vodu pa dodajte limun i med kako biste si poboljšali okus. Istraživanja su pokazala da kadulja reducira raspad acetilkolina. Smatra se da razina ove kemikalije izaziva Alzheimerovu bolest, što upućuje na moguću povezanost, jer kadulja pospješuje memoriju, a u slučaju Alzheimera upravo je ona jedna među prvim simptomima koji se pojave kao posljedica ove opake bolesti.

Herbs
Lavanda
 
Lavanda je biljka koja je dio obitelji metvice. Obično se nalazi u mirisima, uključujući parfeme i domaće mirise. Poznata je kao biljka koja umiruje.
 
Kako je koristiti: 

Postoji mnogo načina kako možete koristiti lavandu u medicinske svrhe. Ulje lavande (koju možete kupiti u vašem lokalnom dućanu) može se koristiti u uljnom plameniku (posudici s vodom i uljem ispod koje zapalimo svijeću) ili u kadi. Ako želite, lavandu u obliku soli može dodati u kupku. Ovo su izvrsne metode koje bi vam uvelike trebale pomoći u borbi protiv stresa ili nesanice. Istraživanje provedeno u medicinskom centru University of Maryland pokazalo je da lavanda može usporiti aktivnost živčanog sustava, potaknuti na opuštanje i olakšati nesanicu.

Kurkuma

Kurkuma je začin koji je dio obitelji đumbira, obično se koristi u curryju. Ima mnogo zdravih benefita, ali i djeluje protuupalno.

Kako je koristiti: 

Osim kao dodatak curryju možete kurkumu staviti u čaj, ali i u druge zdrave recepte. Ona sadrži "čudo" od sastojka - kurkumin koji djeluje protuupalno i može pomoći ublažiti probavu. Također, djeluje kao sredstvo protiv bolova i posebno je djelotvorno u obnavljanju mišića.

caj
Ružmarin

Ružmarin je dio obitelji metvice.

Kako ga koristiti: 

Uobičajeno se koristi za pripremu jela s janjetinom i tjesteninama, pizzama i uljima. Učinkovitost ružmarina se povećava kada se konzumira u čaju. Dodajte pola čajne žličice iglica ružmarina u vruću vodu, pustite da odstoji, a zatim ocijedite i dodajte med i limun. Istraživanja su pokazala da korištenje ulja ružmarina može uvelike utjecati na raspoloženje, ali i na kognitivne sposobnosti.
 
Cimet 

Cimet se kao začin mnogo koristi u pripremi kolača i slastica. 
 
Kako ga koristiti:  

Osim kod pripreme kolača, cimet možete dodati vrućim napitcima kao što je kava ili kakao. Možete ga dodavati u ukusna jela poput chillija, curryja, ali može biti učinkovit i kao eterično ulje. Pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija. Pokazalo se i da cimet pomaže pri reguliranju šećera u krvi.
 
Kajenska paprika

Kajenska paprika je začin koji se obično koristi u vrućim jelima. Finim varivima i ostalim jelima kojima savršeno odgovaraju pikantni okusi.  
 
Kako je koristiti: 

Osim što se koristi kao dodatak i začin za ukusna jela, ili u curryju, nutricionisti ističu da kajenska paprika pomaže kod gubitka tjelesne težine. Zasitna je i ne čini nas brzo gladnima, doduše, ovo bolje funkcionira kod ljudi koji ne jedu često pikantnu hranu.

Đumbir

Đumbir je biljka (korijen) koja se obično koristi za dodavanje okusa mnogim azijskim jelima.

Kako ga koristiti: 

Za smirivanje mučnine poslužite korijen đumbira u vrućem čaju. Ako vam se ne sviđa okus, pokušajte dodati đumbir u zeleni čaj kako biste ga malo ublažili. Đumbir možete dodati i u razne juhe. 

Herbs
 
Menta

Menta je vrlo popularna biljka koja se često koristi u kuhinji, ali i kao dodatak u pićima.

Kako je koristiti: 

Uvođenje metvice u prehranu može biti lako. Jednostavno je dodajte kako biste začinili salate ili u vruću vodu s limunom pri pripremi jutarnjeg čaja. Može se koristiti i za smirenje nervoze želuca ili pak ako imate probavne smetnje. 
 
Echinacea

Echinacea je biljka koja se obično koristi pri pojavi simptoma prehlade ili gripe.
 
Kako je koristiti: 

Echinacea se može kupiti u ljekarnama ili u biljnim drogerijama. Može se uzeti u tekućem stanju ili tabletama. U Medicinskom centru Sveučilišta Maryland objašnjavaju da, iako je učinkovitost echinaceae i dalje kontroverzna, istraživanje je pokazalo da su se oni s ranim znakovima prehlade brže oporavili kada su uzimali ovu biljku od onih koji to nisu učinili.
Foto: Unsplash
Objavljeno: 17.12.2017. u 00:00

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p