ZDRAVLJE

Dovodi li nošenje potpetica do jakih listova?

Mit ili istina?
heels
  
Djevojke koje nose visoke potpetice dobro znaju da su dobre štiklice jednake injekciji instantnog samopouzdanja. Vizualno produžuju noge, podižu gluteuse i transformiraju svaki outfit iz casuala u chic.
 
No, svaki put kad hodamo u omiljenom paru potpetica, pogotovo ako su više od 7 centimetara, naše noge i stopala malo po malo trpe nepovratnu štetu: grčevi u listovima, bolna stopala i mišići samo su neki od vidljivijih znakova da smo u previsokim potpeticama proveli previše vremena. Znači li, međutim, bol u listovima da smo odradili jedan dobar "trening" s nogama i da će nam kroz vrijeme mišići listova postati masivniji?
 
Marco Narici, profesor s Manchester Metropolitan sveučilišta, okupio je žene koje nose potpetice više od 5 centimetara svaki dan u godini kroz barem dvije godine i koje se osjećaju neudobno u posve ravnim cipelama, te na njima proveo studiju koja je trebala evaluirati mišiće i tetive ove skupine žena spram žena koje nikada ne nose potpetice.
 
heels 
Temeljem magnetske rezonance, dokazano je da se mišići listova u jedne i druge skupine ne razlikuju u ničemu osim jednom: žene koje nose pete imale su kraća vlakna mišića te deblje i manje fleksibilne tetive. Ovaj rezultat nije neočekivan obzirom da šetanje u potpeticama ne dozvoljava mišiću da se ispravno rastegne prilikom hodanja. S druge strane, žene koje nose potpetice od 10 ili više centimetara ozbiljno kompromitiraju učinkovitost mišića i pokazuju znatno veći rizik od ozljeda, sugerirala je slična studija. Ukratko, premda nošenje potpetica ne povećava vizualno mišiće, ono svakako uzrokuje skraćivanje tetiva.
 
J.S.
Foto: Pinterest


Objavljeno: 22.10.2015. u 13:09

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p