ZDRAVLJE

Drevni trikovi za proljetni detoks tijela i uma

Pozitivno usmjerite energiju

detoks
T
radicionalna kineska medicina jedan je od najstarijih medicinskih sustava u svijetu i ne bi opstao nekoliko tisućljeća da nije toliko djelotvoran. Kako imaju rješenje za apsolutne sve tako imaju i posebne trikove za detoks organizma u proljeće.

U drevnoj Kini smatrali su kako je proljeće idealno razdoblje za čišćenje i obnavljanje cijelog tijela, a uočili su kako se u svakom godišnjem dobu javljaju određeni simptomi. Zato u proljeće možete osjetiti glavobolje, migrene, probleme s mišićima i tlakom te bol u sinusima ili probleme s vidom. Kako bi ipak barem malo ublažili neke od ovih potencijalnih problema, slijedite ove savjete i napravite proljetno čišćenje cijelog organizma.

Jedite i pijte zeleno

Ovo je doba godine kada biste trebali jesti zdravije i izbjegavati rafinirane šećere te prženu i masnu hranu kako ne bi opteretili jetru. Jedite lagane i svježe obroke i fokusirajte se na to da u svakom obroku morate imati barem nešto zeleno. Sporije žvačite kako bi vam na vrijeme došla informacija iz želuca u mozak da ste siti i onda ćete pojesti količinski manje hrane. Uživajte u svakom zalogaju i trudite se jesti zaista sporo jer u proljeće se sve kreće izuzetno brzo pa vi morate usporiti. Hrana i piće kiselog okusa stimuliraju rad jetre pa narežite kriške limuna i stavite ih u bocu vode iz koje cijeli dan pijete. Također je dobro koristiti u ovom razdoblju velike količine jabučnog octa u salatama zbog njegovih blagotvornih svojstava za cijeli organizam. Trudite se da vam za doručak bude obrok koji grije, u podne najveći obrok u danu, a navečer najmanji, najbolje laganu povrtnu juhu.

detoks

Dodajte proljeće svojoj stagnirajućoj energiji

Prema kineskoj medicini element proljeća je drvo koje je povezano s jetrom i žučnim mjehurom. Oni vjeruju kako je jetra zaslužna za gladak protok energije kroz cijelo tijelo i ako to funkcionira cijelo će tijelo i fizički i emocionalno biti bolje. Dodajte proljeće svojoj stagnirajućoj energiji i osjećat ćete se bolje, šetajte, plešite ili vježbajte barem 15 minuta dnevno. Radite bilo što, što će vašem organizmu dati dašak proljeća. 

Gibajte se i rastežite 

Jetra ima važnu funkciju skladištenja i pročišćavanja krvi, a to se radi noću i bilo bi dobro da idete u krevet najkasnije u 11 sati kako bi joj dopustili da odradi svoj posao. Tada ona radi najviše pa ako ujutro osjetite manje bolove u tijelu, to može značiti da ste dopustili jetri da dobro odradi posao. Zato se krećite tijekom dana i odmarajte po noći. Aktivnost je odlična za jetru jer potiče da krv brže kola našim žilama, ali je dobra i za vaš um jer sigurno već znate da se vježbanjem luči hormon sreće serotonin. Razgibavajte se i vježbajte, plivajte ili plešite, radite nešto što bi vam moglo ubrzati puls. 

detoks

Ostavite ljutnju u prošlosti

Proljeće je idealno razdoblje za čišćenje uma. Određene emocije poput zamjeranja, teških osjećaja i loših uspomena, jetra ne može probaviti pa prakticirajte oprost. Tako ćete stvoriti prostor za nove stvari u svom životu. Shvatite da ste vi upravitelj svoje energije i ako je usmjerite u pozitivnom smjeru oprosta i smirenja, ona će u cijelom tijelu kolati bolje. Ako vam je teško da se sami izborite s negativnim mislima, pokušajte prakticirati meditaciju.

T.K.
Foto: Pexels

Objavljeno: 12.05.2017. u 16:13

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p