ZDRAVLJE

Hoćemo li iduće godine spavati poput Gwyneth Palthrow?

Glumica promovira clean sleeping metodu
gwyneth palthrow
A
ko pratite trendove u svijetu zdravog načina života sigurno ste već čuli za pojam clean eating, a kako stvari stoje izgleda da ćemo iduće godine spavati clean sleeping načinom. Glumica Gwyneth Palthrow ovaj oblik spavanja promovira u svojoj novoj knjizi, a mi smo istražili što on podrazumijeva.

U suradnji sa svojim portalom Goop kojeg je osnovala, glumica Gwyneth Palthrow izdala je još jednu knjigu o zdravom načinu života naziva Goop clean beauty. U njoj između ostaloga promovira clean sleeping način spavanja koji je jako sličan konceptu clean eatinga koji obuhvaća konzumaciju što više svježih i sezonskih namirnica uz istovremeno izbjegavanje prerađene hrane.

gwyneth palthrow
Vrsta spavanja koju glumica promovira obuhvaća redovni san od barem sedam ili osam sati svaki dan. Gwyneth kaže kako upravo on ima ogromnu ulogu u našim životima jer nam određuje apetit i količinu energije te smatra da je pravilno spavanje važnije čak i od pravilne prehrane. Stručnjaci koje je ugostila u svojoj knjizi navode kako vam jedna ili dvije noći s nedovoljno sna neće naštetiti, ali ako konstantno loše spavate to može imati brojne negativne posljedice na vaše zdravlje. 

Loš san može utjecati na hormone u vašem tijelu i poremetiti vam rad metabolizma, a sve to može dovesti do slabijeg pamćenja, promjena u raspoloženju, slabe motorike i dobivanja neželjenih kilograma. Također, ako ne spavate dobro, to vam može utjecati na imunitet pa možete biti češće bolesni. Stručnjaci preporučuju barem sedam do osam sati sna svaki dan za osobe između 18. i 64. godine života, a ako uspijete ukrasti 10 sati od dana to bi vam, barem povremeno, bilo izuzetno blagotvorno.

gwyneth palthrow
Gwyneth tvrdi kako će iduće godine glavni hit u svijetu zdravog lifestylea biti upravo pravilno i kvalitetno spavanje. Kaže da bi svi trebali dati prioritet spavanju jer nam upravo ono popravlja tijelo i detoksicira ga tijekom noći te nam omogućava da drugi dan izgledamo svježije i ljepše. Glumica kaže da na spavanje trebate gledati i iz beauty perspektive.

"Nazovite to taštinom, nazovite to zdravljem, ali ja znam da je velika povezanost između toga kako se osjećam i kako izgledam kada izađem iz svog kreveta svakog jutra", rekla je Gwyneth, a mi se s njom u potpunosti slažemo i navijamo za to da nam svima san iduće godine bude na vrhu liste prioriteta jer smo sigurni da uz kvalitetan san možemo profitirati na brojnim poljima.

spavanje
Ako imate problema sa spavanjem glumica i stručnjaci koji su joj pomogli u kreiranju knjige kažu da najprije morate napraviti od svoje sobe ugodnu oazu te pokušati izbjegavati vježbanje prije odlaska u krevet. Također nije na odmet spomenuti i izbjegavanje kofeinskih napitaka nekoliko sati prije spavanja, a još jedan koristan savjet je i onaj da ako ne možete zaspati i dvadesetak minuta se vrtite po krevetu, jednostavno odustanite i ustanite te gledajte televiziju ili nešto čitajte dok se ne uspijete uspavati.

T.K.
Foto: Instagram i Pinterest
Objavljeno: 28.12.2016. u 16:46

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p